Vijesti 2016. godina

ZAPOČELO 67. REDOVNO ZASJEDANJE BISKUPSKE KONFERENCIJE BIH

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, 13. srpnja 2016. započelo je 67. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Na zasjedanju sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije BiH osim biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića koji se trenutno nalazi u Rimu. Na početku zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto. Na zasjedanju sudjeluju i: delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački, i delegat Slovenske biskupske konferencije mons. Jurij Bizjak, biskup koparski.

U uvodnoj riječi kardinal Puljić je poimence pozdravio sve nazočno napominjući da je na zasjedanje trebao stići i mons. Ladislav Nemet, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, ali je iznenada morao otkazati svoj dolazak. Nakon što se osvrnuo na dnevni red zasjedanja, kardinal Puljić je napomenuo da će razmišljati i o tekućim životnim zbivanjima. „Zabrinuti smo slušajući strašne vijesti o nastavku ratovanja i progonu kršćana o čemu smo i prošli put govorili. Sveti Otac neumorno poziva na izgradnju mira u Siriji i na Istoku. Neke zemlje govore o miru, ali uporno šalju i prodaju oružje da se rat nastavlja i tako umnažaju mrtve, ranjene i prognane. Na žalost, ima puno hipokrizije u političkoj djelatnosti“, kazao je kardinal Puljić te ukazao i na stvaranje ozračja netrpeljivosti, nejednakopravnosti i političke nesigurnosti.

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je domaćin zasjedanja mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki koji se ukratko osvrnuo na stanje u Banjolučkoj biskupiji. „Od prošlogodišnjeg našeg zasjedanja na ovom istom mjestu, u isto vrijeme, imali smo nekoliko značajnih događaja – radosnih i onih manje radosnih. Radostan je za našu, u ratu i poraću teško uništenu biskupijsku zajednicu da smo i koncem ove akademske godine imali jednog novog diplomiranog teologa, koji je nakon uspješno okončane pastoralne godine, primio sakrament Svetog reda, te će biti dragocjeno pojačanje za budući život i rad prezbiterija moje biskupije. Za jednog od četvorice predviđenih kandidata za pokretanje postupka beatifikacije – svećenika Antu Dujlovića već je završen istraživački proces, a glas o njegovom mučeništvu iz ljubavi prema Kristu i Kristovu Evanđelju sve se više širi među Božjim pukom u Domovini i inozemstvu“, kazao je biskup Komarica ističući da su ove godine organizirali razna događanja na crkvenoj razini. Kazao je i da se „nad brojnim vjernicima katolicima, ali i nad ne malim brojem drugih naših sugrađana, i dalje – više od dva i pol desetljeća – potvrđuje i učvršćuje u Nebo vapijuća nepravda: oduzimanje njihovih osnovnih ljudskih prava kao što su: pravo na vlastiti identitet, vlastiti rodni kraj – na djedovinu, na rad, na život dostojan čovjeka“. „U duhu Evanđelja i naputaka pape Franje, trudimo se i trudit ćemo se i u buduće biti u službi Milosrdnog Boga i nakon što završi ova milosna Godina Božjeg milosrđa“, kazao je biskup Komarica.

Riječi pozdrava uputio je i vladika Kekić koji je prenio pozdrave svih biskupa Hrvatske biskupske konferencije napominjući da na zasjedanju sudjeluje i kao ordinarij vjernika grkokatolika u BiH. „Prilika je da se u ovoj Godini Božjega milosrđa svi koji su okrvarili svoje ruke i nose teški teret na svojoj savjesti iskreno pokaju i zatraže najprije oprost od preživjelih članova obitelji čiji su članovi mučki likvidirani, a onda i od Boga milosrdnoga i milostivoga – onako kako molimo u Očenašu: ‘i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim’. Usrdno molimo Gospoda Boga našega neka bi krv nevinih žrtava stradalih u ratnim sukobima u BiH bila zalog pomirenja i izgradnje boljega društva, društva koje će počivati na temeljima pravde i pravice, mira i sloge, društva u kojemu će se svaki stanovnik natjecati da učini što više dobra svome bližnjemu“, kazao je biskup Kekić koji je potom upoznao biskupe s najvažnijim točkama dvaju posljednjih plenarnih zasjedanja HBK i drugih susreta. „U ovoj Godini milosrđa HBK se pomladila s trojicom novih članova, a to su vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, imenovan 30. studenoga 2015. i za biskupa posvećen 27. veljače ove godine u Splitu, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, iz redova otaca karmelićana, imenovan 4. travnja i za biskupa posvećen 25. svibnja u Gospiću te šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, imenovan 3. lipnja, a za biskupa će biti posvećen 25. srpnja u šibenskoj katedrali“, rekao je biskup Kekić.

Biskup Bizjak je prenio pozdrave predsjednika i svih članova Slovenske biskupske konferencije, ali i od djelatnika Caritasa napominjući da je Caritas u Sloveniji 26. svibnja 2016. proslavio 25. obljetnicu svoga postojanja i plodnog djelovanja. Iznio je i najvažnije naglaske s međunarodne konferencije o obitelji održane u svibnju prošle godine u Ljubljani u povodu 50. obljetnice pastoralne konstitucije o Crkvi u svijetu Drugog vatikanskog sabora. Izvijestio je i velikom zalaganju pojedinih dijecezanskih Caritasa tijekom prelaska stotina tisuća izbjeglica preko Slovenije. S radošću je izvijestio da je zgrada Apostolke nuncijature u Ljubljani završena, a osvrnuo se i na opće stanje slovenskog društva.

Središnja točka zasjedanja bit će razmatranje posinodske apostolske pobudnice pape Franje Amoris laetitia te godišnje izvješće Caritasa Bosne i Hercegovine.

Konferencija za novinstvo bit će upriličena u četvrtak, 14. srpnja u 12 sati u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, 15.srpnja u 10.00 sati biskupi će slaviti svečanu Euharistiju.

Više informacija na telefon: +387 33 66 68 67 ili +387 51 305 984.

KTA
Banja Luka, 13. srpanj 2016.

Povezani članci

Back to top button