Vijesti 2016. godina

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINSTVO O TIJEKU 67. REDOVITOG ZASJEDANJA BK BIH

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, 14. srpnja 2016. održana je konferencije za novinstvo u okviru 67. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koje je započelo 13. srpnja a završava u večernjim satima 14. srpnja.

O tijeku zasjedanja Biskupske konferencije novinare su informirali predsjednik i dopredsjednik kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, i mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Okupljenim medijskim djelatnicima prvo se obratio kardinal Puljić koji je na početku zahvalio za njihovu prisutnost ističući ujedno i važnost izvješćivanja javnosti koju obavljaju. Kazao je da su biskupi razmotrili provedbu zaključaka s prošlog plenarnog zasjedanja i s Trećeg međudekanskog susreta te izrazili zadovoljstvo da je provedeno ono što je dogovoreno. Dodao je da su saslušali i izvješća svoji delegata s raznih međunaordnih susreta i događanja.

Kardinal Puljić je također rekao da su biskupi upoznati s brojnim projektima i aktivnostima koje provodi Caritas na svim razinama u Bosni i Hercegovini. Priupitan da prokomentira rad Caritasa BiH u protekloj godini, kardinal Puljić je pojasnio da je biskupima na zasjedanju prikazano što je Caritas BiH kroz nad/biskupijske Caritase učinio u sanaciji posljedica poplava na području Bosanske Posavine i Banjolučke biskupije u vidu u sanacije domova, nabavke domaćih životinja, poljoprivrednih alata i namještaja. Također je istaknuo da je Caritas dao i psihološku potporu kroz edukaciju čiji je cilj bio nadvladati emotivne poteškoće koje su obitelji zahvaćene poplavama doživjele jer su svoje, nakon rata obnovljene domove, sada ponovno morali obnavljati. Kazao je da Caritas BiH uključen i u regionalnu djelatnost u koju su umreženi Caritasi iz Jugoistočne Europe. Spomenuo da su nad/biskupijski Caritasi, pored redovnih aktivnosti poput pučke kuhinje ili rada s osobama s posebnim potrebama i drugih, trenutno uključeni i u 18 aktivnih programa strateškog obilježja među kojima je posebno istaknuo pomoć starim i nemoćnim osobama.

Obraćajući se novinarima biskup Vukšić ih je pozdravio i kao predsjednik Vijeća za medije BK BiH ujedno im zahvalivši za iskazani interes o radu Katoličke Crkve u BiH. Kao delegat BK BiH na prošlogodišnjoj Biskupskoj Sinodi, Biskup Vukšić prikazao je poslijesinodalnu pobudnicu „Amoris laetitia“ (Radost ljubavi), koju je objavio papa Franjo na svetkovinu svetoga Josipa, 19. ožujka 2016. nakon održanih dviju biskupskih sinoda o obitelji, jedna 2014. a druga 2015. godine.

Na pitanje o radu Mješovitog povjerenstva hrvatskih i srpskih stručnjaka koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata, kardinal Puljić je istaknuo da „dijalog nema alternativu“ te da je u razgovorima potrebno priznavanje, poštivanje i prihvaćanje drugog i drugačijeg. Kazao je, ukoliko ova Komisija bude počivala na tim vrijednostima, da će se učiniti mnogo kako bi se razbile predrasude, srušile mitologije i na činjenicama izgradilo pravo poštivanje i međusobna suradnja.

Na redovitom zasjedanju, osim kardinala Puljića, sudjeluju svi članovi BK BiH osim biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića koji je u isto vrijeme sudjelovao u radu Mješovitog povjerenstva u Vatikanu. Na zasjedanju također sudjeluju delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački, i mons. Jurij Bizjak, biskup koparski. Tijekom zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto.

Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, 15. srpnja u 10 sati biskupi će slaviti svečanu Euharistiju. Predsjedat će kardinal Puljić, a svi sudionici zasjedanja ujedinit će se u molitvi s mjesnim biskupom Franjom Komaricom i cijelom mjesnom Crkvom banjolučkom koja tijekom i nakon rata, ali i danas prolazi kroz brojne izazove.

KTA
Banja Luka, 14. srpanj 2016.

Povezani članci

Back to top button