Vijesti 2016. godina

KARDINAL PULJIĆ PREDSLAVIO SVETU MISU NA GROBLJU SV. ILIJE U PRIJEČANIMA

U nedjelju, 17. srpnja 2016. na groblju Sv. Ilije u Priječanima kod Banja Luke nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je Svetu misu za pokojne članove svoje obitelji ali i za sve druge koji su ukopani i svoje počivalište tu našli do trenutka uskrsnuća tijela. Na Svetoj misi je sudjelovalo oko 100 vjernika, priječana koji su najvećim dijelom raseljeni i protjerani sa svojih ognjišta te danas žive na raznim stranama svijeta.

Na početku Svete mise kardinala Puljića je pozdravio župnik o. Tomislav Topić, OCR koji je zahvalio kardinalu Puljiću za njegovu nazočnost te rekao da je on najugledniji član njihove župe.

U svojoj homiliji kardinal Puljić je napomenuo nazočne da trebaju na to sveto mjesto gdje leže zemni ostatci njihovih predaka dovoditi svoju djecu i učiti ih odakle su nikli i ponikli, da su ti grobovi njihov zavjet i svetinja te da nije bilo tih grobova ne bi ni njih bilo. Osvrćući se na proroka Iliju i na njegovo prinošenje žrtve koju Bog prihvaća nasuprot Baalovim svećenicima kardinal Puljić je rekao da Bog prima istinski raskajano srce, srce koje ljubi i voli, te da je tim činom Bog pokazao što je istina te pozvao nazočne na pouzdanje u Boga i vjeru u konačnu pobjedu istine.

Na kraju Svete mise o. Tomislav je uručio kardinalu Puljiću sliku trapističke crkve Marije Zvijezde kao uspomenu na njegovu rodnu župu.

Okupljanje pred blagdan Sv. Ilije postalo je već tradicionalno jer traje već duži niz godina te je ujedno i prigoda za godišnji susret rođaka, prijatelja i poznanika koji su nekada zajedno živjeli i surađivali u tome dijelu BiH.

Povezani članci

Back to top button