Vijesti 2016. godina

LITURGIJSKI OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA MASAKRA DOMAĆIH KATOLIKA HRVATA

U ponedjeljak, 25. srpnja 2016. u ponovno izgrađenoj filijalnoj spomen-crkvi sv. apostola Petra i Pavla u selu Briševo u župi Stara Rijeka kod Ljubije vjernički dostojanstveno obilježena je 24. godišnjica užasnog masakra nad domaćim katoličkim pučanstvom. 24. i 25. srpnja 1992. – ničim izazvana – 6. krajiška sanska jedinica vojske RS-a pod zapovjedništvom pukovnika Branka Basare zvjerski je pobila 69 civila, župljana sela Briševo u njihovim domovima, spalila crkvu, župnu kuću i desetine domova. Koliko je poznato, nitko od tih vojnika koji su izvršili masakr nije do sada procesuiran.

Koncelebriranu misu, uz domaćeg župnika vlč. Marijana Stojanovića i još trojicu susjednih župnika, predvodio je biskup banjolučki dr. Franjo Komarica. Na misnom slavlju sudjelovalo je oko 120 vjernika – mahom pristigle rodbine masakriranih, iz susjedne Hrvatske, te Slovenije i Austrije. Nazočni su bili i predstavnici udruga prognanih te neki politički dužnosnici iz reda hrvatskog naroda iz entiteta RS i iz RH.

U svojoj prigodnoj propovijedi biskup je podsjetio na svetu dužnost članova „putujuće Crkve“ da se trajno u molitvi sjećaju i svojih preminulih članova, osobito onih koji su žrtve prezira Boga i njegovih zapovijedi. Potaknuo je i ovaj put rodbinu i susjede pobijenih župljana, da se snagom kršćanske vjere i molitve odupru sotonskoj napasti na mržnju i želju za osvetom te da se odlučno opredjeljuju za praštanje i pomirenje s ubojicama njihovih rođaka i susjeda. Naglasivši kako „svi trebamo mir“, biskup je pojasni da je „mir uistinu dragocjeno dobro, kojemu nisu dovoljni veliki proroci koji će ga promovirati i braniti. On treba mnoge podupiratelje i promotore, ne samo među predstavnicima službene politike, nego i među  nama, običnim ljudima, koji možemo biti dobri ljudi, istinski, dragocjeni mirotvorci“.

Pri kraju mise, pred pločama na zidu na kojima su ispisana imena, prezimena i godina rođenja svih masakriranih te i drugih – tijekom rata ubijenih župljana župe Stara Rijeka, župnik Stojanović je pročitao imena, a biskup Franjo izmolio posebne molitve za pokojne.

Hrvatski političari i Udruge prognanih položili su vijence i zapalili svijeće.

Nakon mise broji su prognanici u razgovori s biskupom i političarima zanimali se  kada će konačno doći na red katolička sela ljubijskog kraja da država, odn. vlasti počnu s obnovom i njihovih porušenih kuća te su tvrdili da su brojne obitelji još davno uputile zahtjev za obnovom, ali bez ikakva rezultata do sada.

TABB
Briševo (Stara Rijeka)

Povezani članci

Back to top button