img_2016_246_01

LITURGIJSKI OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA MASAKRA DOMAĆIH KATOLIKA HRVATA

U ponedjeljak, 25. srpnja 2016. u ponovno izgrađenoj filijalnoj spomen-crkvi sv. apostola Petra i Pavla u selu Briševo u župi Stara Rijeka kod Ljubije vjernički dostojanstveno obilježena je 24. godišnjica užasnog masakra nad domaćim katoličkim pučanstvom. 24. i 25. srpnja 1992. – ničim izazvana – 6. krajiška sanska jedinica vojske RS-a pod zapovjedništvom pukovnika Branka Basare zvjerski je pobila 69 civila, župljana sela Briševo u njihovim domovima, spalila crkvu, župnu kuću i desetine domova. Koliko je poznato, nitko od tih vojnika koji su izvršili masakr nije do sada procesuiran.

Koncelebriranu misu, uz domaćeg župnika vlč. Marijana Stojanovića i još trojicu susjednih župnika, predvodio je biskup banjolučki dr. Franjo Komarica. Na misnom slavlju sudjelovalo je oko 120 vjernika – mahom pristigle rodbine masakriranih, iz susjedne Hrvatske, te Slovenije i Austrije. Nazočni su bili i predstavnici udruga prognanih te neki politički dužnosnici iz reda hrvatskog naroda iz entiteta RS i iz RH.

U svojoj prigodnoj propovijedi biskup je podsjetio na svetu dužnost članova „putujuće Crkve“ da se trajno u molitvi sjećaju i svojih preminulih članova, osobito onih koji su žrtve prezira Boga i njegovih zapovijedi. Potaknuo je i ovaj put rodbinu i susjede pobijenih župljana, da se snagom kršćanske vjere i molitve odupru sotonskoj napasti na mržnju i želju za osvetom te da se odlučno opredjeljuju za praštanje i pomirenje s ubojicama njihovih rođaka i susjeda. Naglasivši kako „svi trebamo mir“, biskup je pojasni da je „mir uistinu dragocjeno dobro, kojemu nisu dovoljni veliki proroci koji će ga promovirati i braniti. On treba mnoge podupiratelje i promotore, ne samo među predstavnicima službene politike, nego i među  nama, običnim ljudima, koji možemo biti dobri ljudi, istinski, dragocjeni mirotvorci“.

Pri kraju mise, pred pločama na zidu na kojima su ispisana imena, prezimena i godina rođenja svih masakriranih te i drugih – tijekom rata ubijenih župljana župe Stara Rijeka, župnik Stojanović je pročitao imena, a biskup Franjo izmolio posebne molitve za pokojne.

Hrvatski političari i Udruge prognanih položili su vijence i zapalili svijeće.

Nakon mise broji su prognanici u razgovori s biskupom i političarima zanimali se  kada će konačno doći na red katolička sela ljubijskog kraja da država, odn. vlasti počnu s obnovom i njihovih porušenih kuća te su tvrdili da su brojne obitelji još davno uputile zahtjev za obnovom, ali bez ikakva rezultata do sada.

TABB
Briševo (Stara Rijeka)