img_2016_251_01

SPOMENDAN SV. ANE U LIŠTANIMA

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić je u nedjelju, 24. srpnja 2016. na poziv župnika Adolfa Višatickog pohodio župu sv. Josipa u Lištanima, u Bosni i Hercegovini. Povod pohodu bila je svetkovina svete Ane, koju u Lištanima slave kao suzaštitnicu župe. Nadbiskup je predvodio svečanu procesiju s kipom sv. Ane i euharistijsko slavlje kraj župne crkve.

Na proslavu sv. Ane okupilo se mnoštvo vjernika, ne samo iz Lištana, već i iz cijele Hrvatske, budući da mnogi imaju svoje korijene u ovom mjestu. Pjevanje je predvodio mješoviti zbor župe Gospe od Otoka iz Solina. Na početku euharistijskog slavlja nadbiskup je pozdravio sve okupljene vjernike, a posebno one koji su došli iz Hrvatske u posjet svojoj rodbini u Lištane.

U homiliji nadbiskup Barišić posebno je istaknuo ulogu bake u obiteljima. Tako je rekao da kroz ovo slavlje sv. Ane „zapravo možemo vidjeti vlastitu obitelj”. Obično se kaže da je obitelj skup odnosa. Tu su suprug, supruga i djeca, ali, upozorio je nadbiskup, tu nije točka. Obitelj je daleko šira. Tu su djed, baka i unuci; sve to ulazi u pojam obitelji. Stoga se djedovi i bake nalaze u nezavidnoj poziciji. Društvo ih stavlja na rub, želi ih isključiti iz obitelji. Teško je kada društvo nekoga isključi, upozorio je nadbiskup Marin. „Društvo gleda samo uspješne i mlade, a mirovina znači isključenje, odvojenost, odbačenost. No, to nije istina, jer djedovi i bake nikada ne idu u mirovinu. Na njemačkom jeziku za baku se kaže „Großmutter”, prevedeno na hrvatski – velika majka. To je pravi naziv za baku i djeda: velika majka i veliki otac. Doista, baka je dva puta majka: prvi put kada je rodila svoje dijete, a drugi put jer odgaja unuke. Ovo je jedno od najvećih iskustava u životu. Ovo iskustvo nju ostvaruje kao osobu. Baka nas povezuje s prošlošću, s tradicijom, ali otvara i budućnosti, jer bake mirnije gledaju na budućnost, mudrije od nas. One unose dimenziju bogatstva i mira. Stoga je potrebno uključiti bogatstvo djeda i bake u obitelji, jer često uposlene majke ne mogu odvojiti dovoljno vremena za djecu, a bake imaju i vrijeme i jednu posebnu nježnost”, rekao je nadbiskup Barišić i istaknuo da baka prenosi iskustvo života i vjere, što je posebno bilo očito u vrijeme komunizma ako su roditelji bili daleko od vjere – baka je bila misionar društva i obitelji jer je odgajala i poučavala u vjeri.

Pojasnio je kako ime sv. Ane znači milostiva, dobrostiva, dobrotvorna, ona koja daruje te da se to može reći za svaku baku. Bake su imale osjećaja za svoje unuke, uvijek su imale neki dar za svoje unuke, jer imaju široko srce. Nadbiskup je na kraju homilije zaželio da bake i djedovi budu prisutni u obitelji dokle god mogu, da ih se ne šalje u domove. Dom je posljednja varijanta, ali ako i dođu u domove, da ih se zna redovito posjećivati, svaki tjedan, zaključio je nadbiskup.

Pri koncu Mise župnik je zahvalio nadbiskupu Barišiću što se odazvao pozivu i došao u Lištane na proslavu svete Ane. Potom je nadbiskup zahvalio vlč. Adolfu, te udijelio svoj pastirski blagoslov svim vjernicima.

Župi svetog Josipa pripadaju tri naselja: Lištani, Gornji i Donji Rujani. Lištani su maleno mjesto smješteno sjeverozapadno od Livna. U njemu živi pretežno hrvatsko stanovništvo. Mjesto je poznato i po Biskupijskom duhovno-pastoralnom centru „Sv. Josip” u koji dolaze mnogi svećenici i laici iz Hrvatske na duhovne vježbe i odmor.

IKA
Lištani, 28. srpanj 2016.