Vijesti 2016. godina

SVEČANO PROSLAVLJENA 125-GODIŠNJICA ŽUPE

U nedjelju, 31. srpnja 2016. svečanom koncelebriranom misom u prnjavorskoj župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog proslavljen je veliki jubilej župe 125. godina od njenog osnutka. Predslavio je misu biskup Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali mons. Vlado Lukenda, dugogodišnji prnjavorski župnik i mons. Bernardo Pleše, ravnatelj katoličke gimnazije u Dubrovniku.

Temeljito obnovljena župna crkva nije mogla primiti sve vjernike – njih oko 400, te su neki morali ostati u crkvenom dvorištu koje je bilo ozvučeno.

Osim tri redovnice rodom iz župe, bile su nazočne još tri misionarke iz Afrike i Indije.

Poseban ugođaj crkvenosti – kao ni u jednoj župi na području cijele Bosne i Hercegovine – bila je nazočnost više nacionalnih skupina. Osim domaćih župljana Hrvata, bili su i domaći župljani Talijani i Česi, te veća grupa katolika pristigla za ovu prigodu iz Poljske. Neki od njih su rođeni u prnjavorskoj ili u okolnim poljskim župama, koje su postojale do kraja Drugog svjetskog rata.

Izuzetno skladno – zajednički i naizmjenično molilo se i pjevalo na materinskom jeziku svake od nazočnih etničkih skupina. Posebni svečani ugođaj slavlju davao je puhački orkestar poljskih hodočasnika koji su pratili gromoglasno pjevanje poljskih hodočasnika starije dobi i oveće grupe mladih.

Na misnom slavlju je bio nazočan i Imam iz prnjavorskog džemata Konjuhovci.

Završnom liturgijskom slavlju prethodila je u župnoj crkvi trodnevna duhovna priprava koju je predvodio župnik Lukenda.

Za ovaj jubilej župe, župnik je sa svojim suradnicima izdao prigodni letak o povijesti župe te upriličio izložbu fotografija nekadašnjeg i sadašnjeg izgleda brojnih crkvenih zdanja na području župe te župnika i svećenika rodom iz ove župe. Župniku je uspjelo tijekom više godišnje priprave za jubilej sa svojim župljanima obnoviti sve teško oštećene i porušene filijalne crkve i kapele.

U subotu je grupa od dvadesetak poljskih hodočasnika, te grupa domaćih župljana zajedno sa župnikom Lukendom pohodila nekadašnju poljsku župu Gumjeru. Tu su u svetištu i lađi među ponovno otkrivenim i raščišćenim temeljima župne crkve „Uzvišenje sv. Križa“ sagrađene 1903. godine, zajedno s biskupom Franjom i grupom vjernika iz Banje Luke slavili svetu misu za sve pokojne župljane te župe i za njihova nezaboravnog župnika vlč. Antu Dujlovića, ubijenog u srpnju 1943. godine. Njega njegovi odseljeni župljani kao i njihovi potomci u Poljskoj više od 70 godina časte kao istinskog mučenika. Za njegovu beatifikaciju već obavljen istraživački postupak. Među poljskim hodočasnicima bilo ih je nekoliko koji su i kršteni u toj crkvi, dok su drugima u toj crkvi kršteni roditelji i rodbina. Svi su oni bili duboko ganuti što su mogli slaviti misu na mjestu za njih osobito svetom.

U petak je u Domu kulture u Prnjavoru održana međunarodna konferencija „Poljaci u Bosni – 70 godina od povratka Poljaka iz Bosne“. Na njoj je, između ostalog, predstavljen prijevod na hrvatski jezik knjige izvornih dokumenata na temu: „Reemigracije Poljaka iz BiH nakon Drugog svjetskog rata“. Na konferenciji je aktivno sudjelovao i biskup Franjo Komarica.

U prigodnoj propovijedi na svečanom bogoslužju u župnoj crkvi biskup je između ostalog zahvalio svim nazočnima što su došli „izbliza i izdaleka da posvjedoče svoju pripadnost Kristovoj Crkvi koja je sastavljena od raznih naroda i jezika te tvori jedan Božji narod“. Podsjetio je na mnogo stoljetne korijene nazočnosti Katoličke Crkve na području današnje prnjavorske župe i postojanja većeg broja župa, kako prije dolaska Turaka u te krajeve, tako i za vrijeme Austrougarske i kasnije vlasti – sve do službenog iseljavanja poljskih i njemačkih katolika s toga područja tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega. Nazočne je pozvao na „ispit savjesti“ kako žive i kako treba da žive svoju vjeru i pripadnost svojoj Crkvi u svakodnevnom životu. Zahvalio je župniku Lukendi i župljanima što su tijekom nedavnog rata i poraća pokazali svoje miroljubivo, humano lice prema svojim susjedima te ih obodrio da tako i nastave.

Posebno je zahvalio i neumornom župniku mons. Vladi Lukendi za njegov veliki trud oko duhovnog obnavljanja povjerenih vjernika, kao i oko obnavljanja brojnih u ratu porušenih ili teško oštećenih crkava i kapela.

Pri kraju mise riječi zahvalnosti svojim župljanima i brojnim gostima uputio je i župnik Lukenda. Pozvao je sve da se nakon misnog slavlja nađu na gozbi ljubavi u pripremljenom šatoru neposredno kraj župne crkve, što su svi nazočni i učinili.

Tijekom 125 godina postojanja župe njom je upravljalo 18 župnika, među kojima i kasniji banjolučki biskup Alfred Pichler.

U župi su rođena 4 još živuća svećenika i 3 već pokojna, te 6 živih redovnica i 2 pokojne.

Prije zadnjeg rata župa je imala 1700 župljana, a sada ih ima 370.

TABB
Prnjavor, 31. srpnja 2016. godine

Povezani članci

Back to top button