Vijesti 2016. godina

POZIV ZA POMOĆ MJEŠTANA ŽUPE KOMUŠINA BISKUPU KOMARICI

Na adresu Biskupskog Ordinarijata u Banjoj Luci stigao je 13. kolovoza 2016., dopis mještana župe Komušina/Teslić, kojeg je poslao I. P. sa zamolbom da biskup banjolučki (i njegovi najbliži suradnici) pomognu Hrvatskom narodu Komušine i cijele općine Teslić „i da ih zaštite od samovolje ministra Bogdanića“ (u Vladi RS). Dopis u cijelosti dajemo u javnost preko naše tiskovne agencije – na znanje i ravnanje svima kompetentnima i drugim zainteresiranima.

TABB
Banja Luka, 16. 8. 2016.

 

Poštovani,

Koristim ovu prigodu da Vas informiram o događaju od velikog značaja za hrvastki narod  na području općine Teslić.  Danas, 11. Kolovoza 2016. godine u mjestu Komušina, općina Teslić  puštena je u rad  mreža ulične rasvjete. Naše mjesto je nakon više desetljeća  provedenih u mraku konačno dobilo rasvjetu.

Ovaj događaj možda i nebi bio posebno značajan u nekoj drugoj sredini ili nekom drugom vremenu, ali je njegov značaj za održivi povratak i ostanak hrvatskog naroda na ovim prostorima doista nemjerljiv. Kao što Vam je poznato naš narod je tokom rata prognan sa naših stoljetnih ognjišta sa malom nadom da ćemo se ikada više vratiti i nastaviti svoje živote.  Hrvatski narod našeg kraja je prešao trnoviti  put prepun nedaća  i kušnji ali smo ujedinjeni u želji za povratkom i pomognuti  našom  Crkvom  uspijeli  savladati sve prepreke i ponovo upaliti naša ognjišta. Izdržali smo prijetnje, opstrukcije, napade na naše ljude i imovinu ali smo ipak istrajali i nastavili tamo gdje smo ratom prekinuti.

Izgradnja mreže ulične rasvjete je naš projekat  čije je realiziranje trajalo nekoliko godina i bilo obilježeno velikim poteškoćama. Trebalo je  urediti projektnu dokumentaciju i pribaviti  dozvole što smo vlastitim sredstvima uspjeli učiniti još tokom 2013. godine. Na naše čuđenje to je bio tek početak naših muka i problema, jer se  i pored projekta i dozvole nije mogla pronaći volja nadležnih  osoba iz elektrodistribucije u Tesliću da izgrade mrežu.  Još jednom je naš narod naišao na opstrukciju i zanemarivanje, ali smo ponovo istrajali i nastavili tražiti naša prava. Iskoristivši našu neskrivenu želju da osvjetlimo naše mjesto, našim predstavnicima u mjesnoj zajednici je 2014. godine pristupio Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne skrbi  u Vladi Republike Srpske te obećao da će iskoristiti vlastiti utjecaj kako bi se  poslije općih izbora 2014. godine u BiH, konačno izgradila ulična rasvjeta u našem mjestu,  moleći  k tomu da mu pružimo potporu na izborima kao kandidatu SNSD-a.  Naš narod je kao i uvijek  prihvatio pruženu ruku i vjerujući u njegovu iskrenost,  iskreno pomogao gospodina Bogdanića na općim izborima.

Gospodin Bogdanić je između ostalih i  uz našu pomoć ostvario veliki politički-izborni  uspjeh na općim izborima, ali je poslije izbora zaboravio svoja obećanja, izbjegavajući  bilo kakav razgovor o temi ulične rasvjete sa  našim predstavnicima.

Svjetlost  na kraju tunela se ukazala sredinom 2016. godine  kada smo uz mnoge napore uspijeli  izmoliti da lokalni voditelji poslovnice  Elektroprivrede u Tesliću, dana 1.8.2016. započnu  sa radovima na izgradnji  ulične rasvjete u našem mjestu.  Nažalost, naša sreća je kratko trajala, jer su radovi bez objašnjenja prekinuti  dana 4.8.2016. Nakon dva dana od prekida radova  pozvao me je  Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne skrbi  u Vladi Republike Srpske te tražio da  mu pružim ličnu potporu i obećam potporu hrvatskog naroda teslićkog kraja na predstojećim lokalnim izborima u BiH, na kojima je on kandidat za načelnika općine Teslić. U daljnjem razgovoru sa gospodinom Bogdanićem, bio sam izložen otvorenoj ucijeni, jer mi je gospodin Bogdanić jasno dao na znanje da će se radovi nastaviti samo ako obećam potporu za izbore.  Ovakav zahtjev me zatekao i doista razočarao. U želji da pomognem narodu svoga kraja prihvatio sam da gospodinu Bogdaniću pružim potporu za izbore.

Dani su prolazili ali radovi nisu nastavljeni. Svi naši pozivi ka odgovornim osobama iz Elektroprivrede u Tesliću su ostali bez odgovora, a nezvanično smo dobijali poruke da je gospodin Bogdanić naredio da se Hrvatima u Komušini NE SMIJE GRADITI ULIČNA RASVJETA.

Ovakav postupak Dragana Bogdanića, ministra zdravlja i socijalne skrbi  u Vladi Republike Srpske nas nije obeshrabrio, već nas je  učvrstio u vjeri da istrajemo, te smo mi, građani Komušine, Hrvati povratnici na svoja ognjišta,  međusobno skupili novac i platili privatnog poduzetnika iz općine Usora da dovrši izgradnju ulične rasvjete.

Još jednom smo pokazali da je želja našeg naroda da se vrati na svoja stoljetna ognjišta  puno jača od bilo kakvog  zla, ucijena i  opstrukcije.

Sramni postupci ministra Bogdanića su nas povrijedili i pokazali da smo naivno  vjerovali  čovjeku koji nas otvoreno ponižava i smatra manje vrijednim, koji je spreman da zarad vlastitih interesa ucjenjuje i obespravljuje  hrvatski narod općine Teslić.  Ovakvim postupcima se upućuje doista ružna  poruka cijelom hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, kojom se otvoreno poziva na majorizaciju hrvatskog naroda i gušenje bilo kakvog  znaka našeg  stoljetnog obitavnja na ovim prostorima.

Molimo Vas da iskoristiti snagu vašeg utjecaja da pomognete hrvatskom narodu Komušine i  cijele općine Teslić i da nas zaštitite od samovolje ministra Bogdanića.

S poštovanjem,
Mještani župe Komušina/Teslić

Povezani članci

Back to top button