Vijesti 2016. godina

DAN SJEĆANJA NA POGINULE HRVATSKE BRANITELJE U BOSANSKOM GRAHOVU

Služena Misa zadušnicu koju je predvodio don Davor Klečina, nakon koje je uz prigodnu molitvu položeno cvijeće i zapaljenje svijeće ispred obnovljenog križa i spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

U Bosanskom Grahovu i ove godne je 13. kolovoza obilježen Dan tužnog sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje u povodu 21. obljetnice vojnih operacija „Ljeto 95“ i „Oluja“ koje su donijele slobodu i mir našoj Domovini. Neposredni povod molitvenom okupljanju svake godine na Dan sjećanja jest pogibija 21 pripadnika HV-a (od toga njih 15 iz 141. brigade HV-a) koji su prije točno 21 godinu, 13. kolovoza 1995. poginuli u neposrednoj blizini Bosanskog Grahova u neprijateljskom kontraudaru na položaje HV-a. Široj javnosti malo je poznato kako se nakon veličanstvene „Oluje“ na širem području Bosanskog Grahova vodila teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga, čije su elitne i specijalne postrojbe pod osobnim zapovijedanjem generala Mladića u noći 12. kolovoza izvele jedini pravi protuudar na položaje koje su držali pripadnici 141.brigade, nastojeći povratiti izgubljene položaje i presjeći komunikaciju prema Kninu ovladavanjem strateški važne točke prevoja Derale.

Na ovogodišnjem Danu sjećanja Svetu Misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje predvodio je u župnoj crkvi sv. Ilije u Bosanskom Grahovu župnik drvarsko-grahovski don Davor Klečina.

U svojoj propovijedi don Davor Klečina je pozvao na molitvu za sve poginule branitelje ali i za brojne žrtve  II. Svjetskog rata s toga područja, među kojima je i ubijeni župnik Grahova don Juraj Gospodnetić, pri čemu je iznio i kronologiju stradanja hrvatskih branitelja iza operacije Oluja.

 

KRONOLOGIJA DOGAĐAJA:

Najžešći napad izvršen je na položaje: Biljeg, Cigelj,Vidovića glava i Begovac na cesti Drvar-Bosansko Grahovo. Pripadnici 141. brigade prihvaćaju borbu i na položaju Vidovića glava u izravnom okršaju prsa o prsa pogibaju vojnici: Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić i Tomislav Grujica. Nakon neravnopravne borbe, ostali sa više ranjenika izvlače se prema Bosanskom Grahovu. Početkom neprijateljskog napada, jedna interventna grupa odlazi u pomoć prema napadnutim položajima Cigelj i Biljeg prilikom koje nailaze na ubačenu neprijateljsku diverzantsku grupu gdje u direktnom okršaju pogibaju: zapovjednik satnije Stipe Marčić-Štef te vojnici: Denis Baleta i Dragan Kikić dok je više vojnika ranjeno. Kako se preostali suborci nisu uspjeli izvući, jednom od njih, Olegu Ujeviću, to uspjeva, dovodi pojačanje, ponovno se uključuje u borbu i tom prilikom junački pogiba. Iza podne 13. kolovoza ojačana skupina pripadnika 2. bojne  141.brigade, uz potporu POTRD-a Zbornog područja Split kreće u protunapad na Vidovića glavu koju je zaposjeo neprijatelj nakon povlačenja naših snaga. Neprijatelj u žestokom okršaju uspjeva odbiti naš napad HV-a i tom prilikom pogibaju: zapovjednik voda Nenad Božan, zapovjednik desetine Ranko Grbavac, te vojnici: Sead Jasenčić i Slaven Ujević, a više vojnika biva ranjeno. U borbama na ostalom dijelu bojišta pogibaju vojnici: Ante Merćep, Ante Domazet, a Zoran Karanović od zadobivenih rana umire. Istodobno u okršaju sa neprijateljem ispred položaja Cigelj pogibaju pripadnici 6.domobranske pukovnije: Ognjen Krešić, Aljoša Ruspić i Igor Koprčina dok sudbina Drage Ilovića do danas nije poznata (vodi se kao nestali). Bez obzira na sve gubitke pripadnici 141. brigade su smogli snage da zaustave napredovanje neprijatelja i zajedno sa interventnim snagama 3. bojne 7. gardijske  brigade, uz pomoć dva tenka i borbenom skupinom 6. domobrankse pukovnije te tenkovskim vodom 113. pješačke brigade., 14. kolovoza vraćaju izgubljene položaje (u toj akciji pogibaju pripadnici 7. gbr: Romano Ribić i Stjepan Križanec), a već 15. kolovoza zajedno sa 126. Domobrasnkom pukovnijom i 4.gardijskom brigadom koja nastupa iz pravca Srba, nastavljaju sa napadnim djelovanjima i odbacuju neprijatelja do pred Drvar. U toj bitci u jednom danu 13. kolovoza Hrvatska vojska je imala dvadeset poginulih,  jednog nestalog i preko 50 ranjenih pripadnika.

Nakon misnog slavlja svi su se uputili u središte Bosanskog Grahova gdje je nastavljena komemoracija pred nedavno obnovljenim spomen-križem podignutim u znak sjećanja na sve poginule branitelje, ispred kojega su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Prilikom polaganja vijenaca pred križem je stajao počasni vod hrvatske komponente OS BiH te je zasvirala i počasna truba.

Nakon komemoracije svi su gosti bili počašćeni ručkom u dvorištu župne crkve.

I ove godine na komemoraciju je došao veliki broj rodbine, prijatelja, suboraca predvođenih predstavnicima Udruge veterana i prijatelja 141. brigade HV, zatim lokalne zajednice, među kojima su bili predstavnici Grada Kaštela s dogradonačelnikom Zoranom Bonacinom, Grada Splita s dopredsjednikom Gradskog vijeća i saborskim zastupnikom Petrom Škorićem, Splitsko dalmatinske županije s pročelnikom Damirom Gabrićem. Komemoraciji su nazočili predstavnici Vlade Hercegbosanske županije, s ministrom Darinkom Mihaljevićem, Općina Tomislavgrad i Livno, predstavnici Ministarstva obrane BiH, predstavnici. konzulata Republike Hrvatske u Mostaru.

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. u Bosanskom Grahovu svakog 13. kolovoza, na poticaj prof. Slavka Galiota, predsjednika Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova, koja je organizator i ovogodišnjeg okupljanja.

Povezani članci

Back to top button