Vijesti 2016. godina

MEĐUNARODNI FORUM MIRA „WIND OF PEACE“ U JUŽNOJ KOREJI ZA MLADE IZ 18 DRŽAVA

U periodu od 13. do 20. kolovoza 2016 godine, u glavnom gradu Južne Koreje – Seoulu po prvi put u ovom obliku je održan Međunarodni Forum mira pod službenim nazivom „Wind of peace“ (vjetar mira)! Inicijator i organizator cjelokupnog projekta bila je Katolička Crkva Seoula uz pomoć i suradnju Vlade Seoula!

Osim visokih crkvenih i drugih znanstvenih radnika iz raznih dijelova svijeta, koji su imali svoj višednevni zasebni program, paralelno se održavao program za mlade, koji su bili pozvani iz 18 zemalja s više kontinenata. Među predstavnicima mladih iz BiH bio je i svećenik banjolučke biskupije vlč. Zlatko Matić.

Cilj ovog „projekta“ je bio preko mladih ljudi iz tih zemalja, koje su proživjele ili još uvijek proživljavaju progonstvo, potražiti i ponuditi nova rješenja za uspostavu trajnog mira između Sjeverne i Južne Koreje. Sveukupni broj mladih koji su sudjelovali na ovom projektu je bio 80, te još 20 domaćih mladih volontera koji su svakodnevno koordinirali programom! Zajedno s mladima je nekoliko dana bio i pomoćni biskup ljubljanski mons. Anton Jamnik.

Svakodnevni program, koji je bio cjelodnevno medijski popraćen, započinjao je slavljem svete Mise koju su slavili biskup Jamnik, te domaći svećenik vlč. Kim i vlč. Zlatko Matić, na engleskom, korejskom i na hrvatskom jeziku. Sastojao se od oko 15-20 km hoda u tzv. Demilitariziranoj zoni (DMZ). To područje je granično područje Sjeverne i Južne Koreje i redovito je zatvoreno za lokalno stanovništvo. Jedino, uz izvanrednu dozvolu je moguće kročiti u tu zabranjenu zonu. Područje svakodnevno kontrolira i čuva od neprijateljske vojske izuzetno naoružana vojska Južne Koreje.  Naime, to je ”mir” koji se održava uz pomoć vojne granice i pomoću oružja.

Ideja ovog „projekta“ je bila „svakodnevnim hodom kroz DMZ tj. zabranjeno područje za posjetu lokalnog stanovništva, iako je samo područje brdski kraj s uistinu bogatom, ali i neiskorištenom (jer je minsko područje) prirodom, svjedočiti da je mir moguć i uistinu potreban ne samo Korejskom poluotoku nego i cijelom svijetu“.

Bilo je to hodočašće mira i ljubavi prožeto molitvom i vođeno idejom kako trajni mir dolazi jedino od Tvorca mira, Isusa Krista.

Svakodnevni program je bio vrlo dinamičan i raznolik. Bilo je to za sve sudionike uistinu jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Područje ex–Jugoslavije zastupali su predstavnici državā Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije!

TABB
Seoul – Rim, 24. 8. 2016.

Povezani članci

Back to top button