Vijesti 2016. godina

BANJOLUČKI BISKUP FRANJO KOMARICA GOVORIO KOREJSKIM KATOLICIMA O BLAŽENOM IVANU MERZU

Boraveći zajedno sa svojim tajnikom vlč. Borisom Jorgićem na višednevnom Međunarodnom Forumu o miru na korejskom poluotoku, banjolučki biskup mons. Dr. Franjo Komarica je gostovao u jednosatnoj emisiji domaće katoličke televizije Telepace. Emisiju je vodio osobno direktor spomenute televizije Jun Sung Woo (Ignatius Jun).

Biskup je iskoristio pruženu mu jedinstvenu prigodu da – ne samo brojnim nazočnim katoličkim laicima, te svećenicima i redovnicama na čelu s nadbiskupom seoulskim kardinalom Andrewom Yeom Soo-jungom, nego i pred brojnim drugim novinarima i cijelim gledateljstvom vodeće domaće katoličke TV-kuće progovori o najvećem sinu svog rodnog grada i najdičnijem članu svoje biskupije blaženom Ivanu Merzu. Govorio je o dolasku u Banja Luku velikog i svetog pape Ivana Pavla II. i o njegovim riječima o blaženom Ivanu Merzu. Nadodao je također i ocjenu o veličini blaženog Ivana Merza u očima pape Benedikta XVI. – koju mu je sam papa osobno iznio prilikom jednoga susreta – da je „blaženi Ivan Merz jedna izuzetna pojava među katoličkim laicima – uzor angažiranog katoličkog laika XXI. stoljeća – kao duboki vjernik i vrhunski intelektualac“ – te da se on – papa – „svaki dan moli blaženom Ivanu Merzu“.

Biskup Franjo je pozvao korejske katoličke laike, da se – po uzoru na katoličke laike na Filipinima i oni konkretnije upoznaju s ovim izvanrednim likom katoličkog laika, koji je i danas veoma aktualan i može doista biti uzorom svakom katoličkom vjerniku, koji je svjestan svoga dostojanstva Božjeg djeteta i svojega apostolata u crkvi i u ime Crkve u društvu u kojem živi.

Nakon završene emisije više se nazočnih laika zanimalo kod biskupa Franje o blaženom Ivanu Merzu. Posebno zanimanje je pokazao nazočni pomoćni biskup Seoula, biskup vikar regije Zapadni Seoul, zadužen za mlade, laike i redovništvo u nadbiskupiji mons. Timoteo Yu Gyoung – Chon. Biskup mu je obećao povezat ga s postulatorom blaženog Ivana Merza, kao i s filipinskim katolicima, koji štuju blaženika.

Više o blaženiku Ivanu Merzu možete saznati na stranici: www.ivanmerz.hr – koja je prevedena na 9 svjetskih jezika. Na istoj stranici moguće je preuzeti, trenutno izdanih, 6 svezaka, koje je pripremio postulator p. Božidar Nagy. Radi se o spisima blaženog Ivana Merza, među kojima je i njegov osobni Dnevnik.

TABB
Seoul – Rim, 25. 8. 2016.

Povezani članci

Back to top button