Vijesti 2016. godina

VRHBOSNA FESTIVAL U SAMOSTANSKOJ CRKVI SV. PETRA I PAVLA NA GORICI

U samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici, od 27. – 28. kolovoza, održan je Vrhbosna festival, Međunarodni festival stare glazbe koji je trajao dva dana i svi koji su željeli prisustvovati ovome glazbenom spektaklu imali su priliku, jer sve što je trebalo da se čuju zvuci univerzalnog jezika bilo je da se pronađe udobno mjesto u klupama. Za sve ostalo su bili zaduženi talentirani izvođači. Začetnik ideje o organiziranju koncerata u Livnu je prof. Alojzije Prosoli, utemeljitelj i ravnatelj Vrhbosna festivala.

Prvi dan festivala obilježila je „Pohvalna glazbena barokna priča“. Na koncertu, koji je počeo u večernjim satima, izvođena su djela D. Castelloa, G. Ph. Telemanna, G. F. Händela, T. Merula i A. Corellia. Njihovi izvođači su bili violinisti Silvio Richter i Anna Waszak te orguljaš Mario Penzar.

Drugi dan festivala je nosio naziv „Renesansni glazbeni vrt-In dulci iubilo“. Na repertoaru za koncert u prijepodnevnim satia bili su G. Frescobaldi, I. Lukačić, G. F. Händel, J. S. Bach, F. Schubert i D. Zipoli. Za oživljavanje ovih crkvenih djela bili su zaslužni sopranistica Jelica Bojić te orguljaš Mario Penzar.

FIA
Gorica/Livno, 1. rujan 2016.

Povezani članci

Back to top button