Vijesti 2016. godina

SUSRET ODGOVORNIH HRVATSKOG CARITASA I CARITASA BIH

U ponedjeljak prijepodne, 5. rujna 2016. u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je susret odgovornih za Hrvatski Caritas i Caritas Bosne i Hercegovine. Na susretu su sudjelovali predsjednici Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i Caritasa BiH nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Fabijan Svalina i mons. Tomo Knežević, te nad/biskupijski ravnatelji iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tijekom minulih godina u Republici Hrvatskog i Bosni i Hercegovini s vremena na vrijeme organizirani su susreti kako bi se unaprijedilo karitativno zajedništvo, a na dobro bližnjega u nevolji za koji se nosi odgovornost kroz ustanovu Katoličke crkve pod imenom Caritas. Godine 2007. nad/biskupi Hrvatske biskupske konferencije pokrenuli su akciju pod imenom Tjedan solidarnosti s ljudima i Crkvom u Bosni i Hercegovini, a za koju su financijska sredstva izdvajale i neke od Vlada Republike Hrvatske. Međutim, sve do današnjeg, usprkos povlačenja nekih od Vlada Republike Hrvatske, kao jedini nositelj ostala je Crkva koja to čini preko spomenute godišnje akcije koja je povjerena i koju provodi Hrvatski Caritas.

Sva prikupljena sredstva dijeljena su prema raznim modelima, zavisno od dogovora najodgovornijih u Caritasima na nacionalnim i nad/biskupijskim Caritasima u obje zemlje. Želja je bila i ostala da prikupljena sredstva kroz razne velike i male projekte na transparentan način dođu do najpotrebnijih. Tako je i na ovom susretu u središtu bio Tjedan solidarnosti i konkretna solidarnost Crkve u Republici Hrvatskoj s ljudima i Crkvom u Bosni i Hercegovini.

Kvalitetna rasprava prvo se vodila se kvalitetne animacije i provedbe ove akcije, a koja se uglavnom ostvaruje poglavito preko nad/biskupija i župnih zajednica. Želja svih nazočnih bila je da ta akcija u središte stavi zajedničku solidarnost, ali nikako solidarnost jedne male župne zajednice u jednoj i u drugoj državi. Zaključeno je kako je potrebna još veća informativna i medijska zauzetost kako bila daljnje akcije, usprkos svih gospodarskih kriza, polučila dobre rezultate. Bilo je i pitanje medija koji prate ili ne prate ovu akciju odnosno imaju li uha i suha za pozitivna karitativna događanja u obje države, posebno u Republici Hrvatskoj.

U diskusiji je vidljivo bilo zajedništvo hrvatskog katoličkog puka u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Naglasak je stavljen na solidarnost i konkretno zajedništvo koje, uz molitvenu i svaku drugu potporu, vidljivi je znak pomoći opstojnosti Hrvata katolika na bosanskohercegovačkim prostorima. Zaključeno je kako je ostvareno zajedništvo kroz ovu akciju Tjedna solidarnosti puno važnije i puno snažnije od svih prikupljenih financijskih sredstava.

Rasprava se vodila i o načinu raspodjele prikupljenih sredstava, posebno nakon raznih dezinformacija. Nakon kvalitetne i odgovorne analize dosadašnjih načina rasporedbe, dogovoreno je da to bude na način koji je bio zadnjih godina. Naime, prikupljena sredstava, preko Caritasa BiH i konkretnih projekata nad/biskupijskih Caritasa u BiH, doći će do bližnjeg u nevolji na svim prostorima. Širina Caritasova srca, koja se ostvarivala i ostvaruje svakim danom i koja ne poznaje vjerske i nacionalne granice, najbolja je garancija te odgovornosti i transparentnosti. U svemu tome najveću odgovornost imaju ravnatelji Caritasa na svim razinama, a koji su produžena karitativna ruka svojih nad/biskupa. Dogovoreno je da se i kroz posjetu Crkvi i Caritasima u BiH najodgovornijih iz Hrvatskog Caritasa i nad/biskupijskih Caritasa u Republici Hrvatskoj posjete i nekih od projekata koji su financirani i sredstvima Tjedna solidarnosti.

Na kraju je izraženo zadovoljstvo zbog ovakvog susreta, ali je izrečena i želja kako su ovakvi susreti obogaćenje za sve u Caritasu na svim razinama u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Susret je završio zajednički objedom.

CARITAS
Zagreb, 6. rujan 2016.

Povezani članci

Back to top button