Vijesti 2016. godina

ODRŽANA PROMOCIJA DRUGE GENERACIJE SEC NJEGOVATELJA U TRAVNIKU

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ p. j. Travnik (SEC) koja ima za cilj izgradnju strukovnog obrazovanja za odrasle za socijalna zanimanja, na svečanoj dodjeli certifikata koja se održala 8. rujna 2016. u prostorijama Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku, predstavila je drugu generaciju njegovatelja starih i nemoćnih osoba na području SBK/ KSB-a.

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno – edukativni centar“ (SEC) Banja Luka osnovana je u okviru projekta obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja kojeg implementiraju Caritas BiH i Caritas Austrije uz financijsku pomoć Austrijske razvojne suradnje. U rujnu 2013. godine s radom je počela i podružnica SEC-a u Travniku. Program po kojem su jučerašnji polaznici prošli obuku je javno važeći program „Osposobljavanja za obavljanje poslove njegovatelja za stare i nemoćne osobe“ odobren od nadležnog Ministarstva obrazovanja znanosti, kulture i športa SBK/KSB kojeg SEC u Travniku provodi od početka djelovanja podružnice. Upravo u ovoj Ustanovi do sada je 35 polaznika završilo obuku za njegovatelja. Odrasle osobe tijekom šest mjeseci praktične i teorijske nastave stječu kompetencije za njegu starijih osoba.

Voditeljica podružnice u Travniku, Zvjezdana Nakić, uputila je iskrene čestitke novo-certificiranim njegovateljima, te im se zahvalila na ogromnom trudu i zalaganju u proteklih 6 mjeseci.Također se osvrnula i na kvalitetu provedbe programa zahvaljujući nastavnom osoblju koje je s polaznicima provelo proteklih šest mjeseci.

Direktor SEC-a Igor Lukenda naglasio je značaj koji obučeni kadar ima u podizanju kvalitete socijalnih usluga i skrbi za najpotrebitije. „Posebno smo ponosni da poslodavci prepoznaju kvalitetu, znanje i vještine koje polaznici naših obuka donose i pružaju im mogućnost da se dokažu u odgovornom djelovanju i pomoći osobama u potrebi. Želim se zahvaliti i gospodinu Bojanu Domiću, direktoru Centra za socijalni rad Travnik na čiju inicijativu i uz čiju podršku je počelo djelovanje podružnice u Travniku“.

Bivši polaznici su tijekom ceremonije iskazali uzbuđenje i iznijeli različite stavove što se tiče njihovih budućih planova i aktivnosti.

„Kroz sudjelovanje na obuci i znanja koja sam stekao po završetku, uvidio sam da je Socijalno-edukativni centar ozbiljna i profesionalna ustanova koja ima vrhunske predavače i tim koji ga vodi“ , izjavio je Samir Nišić iz Fojnice.

Svoje stavove i dosadašnja iskustva s nama je podijelila i Biljana Budimir iz Novog Travnika, također bivša polaznica: „ Nakon završenog teorijskog i praktičnog dijela nastave, s novim znanjima i vještinama krenula sam u potragu za zaposlenjem. Uz pomoć direktorice Kuće njege „Starimo zajedno“, gospođe Dragice Marjanović i velike želje za zaposlenjem počeli su mi dolaziti pozivi za poslove kućne njege. Trenutno njegujem dvije starije osobe koje su vrlo brzo prepoznale kvalitetu rada stečenu u SEC-u.“

SEC tim prvenstveno radi na osposobljavanju osoba koje će raditi u specijaliziranim ustanovama čime se podiže kvaliteta usluga. Stvaranjem kadra koji je stručno osposobljen, omogućavamo da osobe, kojima je potrebna tuđa njega i pomoć dobiju najbolju moguću njegu.

Više informacija o programima i obukama koje SEC provodi svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici SEC-a.

KTA
Travnik, 9. rujan 2016.

Povezani članci

Back to top button