IzdvajamoVijesti 2016. godina

PROSLAVLJENA 125. OBLJETNICA ŽUPE KLJUČ I PATRON MALA GOSPA

U subotu. 10. rujna 2016. godine, u župi Rođenja BDM, proslavljena je 125.-obljetnica. Misno slavlje predvodio je banjolučki biskup dr. Franjo Komarica uz koncelebraciju upravitelja župe vlč. Davora Klečine, susjednog župnika iz Mrkonjić Grada vlč. Darka Anušića, župnog vikara vlč. Predraga Ivandića i biskupovog osobnog tajnika vlč. Borisa Jorgića.

Župnik je na početku misnog slavlja istaknuo određene povijesne činjenice o župi i katolicima na području grada Ključa. Rekao je da je župa je osnovana 1891. odvajanjem od Varcar Vakufa (danas Mrkonjić Grad). Prvo joj je zaštitnik bio Bezgrešno Začeće BDM. Na području župe nekada su postojale crkve sv. Janje u Zagradu i Svetoga Križa u Vrpolju te samostan u Ribniku.

Prva župna crkva sagrađena je 1895., a obnovljena je 1970. Za posljednjeg rata crkvu su srpski ekstremisti upravo na Novu godinu 1993. prvo zapalili, a 11. veljače te godine posve srušili i uklonili ruševine. Bogoslužje se neko vrijeme obavljalo u jednoj prostoriji župne kuće. Župna je crkva 2001. iznova podignuta na istom mjestu. Drugih crkava i kapelica u župi nema, a postoji samo jedno gradsko groblje u gradu, nedaleko od crkve. Zvano Latini, dok su prema crkvenim maticama do početka II. Svjetskog rata postojala i groblja u Humićima, Jaricama i Garičevcu-Bravskom.. Župi Ključ pripadaju ova naselja: Ključ, Ponir i Zgon. Istaknuo je kako je župa je zbog ratova, progona i iseljavanja spala na samo nekoliko desetaka vjernika, no usprkos tome pozvao je ljude dobre volje da pomognu da se dovrši izgradnja i obnova župne crkve i kuće, te je zahvalio svima koji su dan prije organizirali kulturno-umjetničku manifestaciju „Ključani svome gradu“. Istaknu je da „obnova crkve, nažalost, još uvijek nije u potpunosti dovršena te nam je želja da se u godini velikog jubileja župe dovrši unutrašnjost crkve.“

Biskup je za vrijeme svoje homilije istaknuo da je osoba Blažene Djevice Marije, osoba koja je zajednička svim narodima. Ona, Marija, je majka svih naroda, „čije se ime nalazi zapisano i u Bibliji i u Kuranu“. Istaknu je da je Marijino ime u obliku imena Mirjam spominjano više puta u svetoj knjizi muslimana – Kuranu, te je najčešće vezano uz ime proroka Issa (Isus). Istaknuo je da jako ponosan na građane grada Ključa, koji su kroz održavanje manifestacija pokazali kakvo bogatstvo ima ponuditi zajednička domovina Bosna i Hercegovina. Posebno je istaknuo recipročno poštovanje građana, koje su pokazali na manifestaciji „Ključani gradu svom“, gdje je katolkinja izvela tradicionalnu pjesmu u čast predstojećeg blagdana muslimana Kurban Bajrama, dok su vjernici muslimani, tj. kulturno umjetnička društva izvodila tradicionalne plesove naroda u Bosni i Hercegovini i regiji.

Druženje i proslava su nastavljeni u kripti župne crkve, gdje je prisutne goste pjesmom zabavljala Klapa „Stina“ iz Šibenika.

Od važnijih hrvatskih i katoličkih kulturnih udruga i ustanova u župi Ključ, djelovalo je prvo povjerenstvo Hrvatskoga kulturnog društva Napredak od 1907. do 1913., te njegova podružnica od 1915. do 1934.

U župi Ključ do II. Svjetskog rata živjelo je oko 1500 katolika, a danas ih živi samo 15.

TABB
Ključ, 10. rujna 2016.

Povezani članci

Back to top button