IzdvajamoVijesti 2016. godina

PROSLAVLJENA MISA ZAHVALNICA U POVODU KANONIZACIJE MAJKE TEREZIJE

U subotu, 10. rujna 2016. godine, u prepunoj banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure uz koncelebrirano misno slavlje svečano je proslavljena Misa zahvalnica u povodu kanonizacije Majke Terezije. Svečano misno slavlje predvodio je uzoriti Vinko kardinal Puljić, metropolita i nadbiskup Vrhbosanski, uz koncelebraciju banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice, pomoćnog banjolučkog biskupa mons. dr. Marka Semrena te još 30-tak svećenika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Misno slavlje je započeto svečanom procesijom i unošenjem relikvija Majke Terezije u katedralu. Na početku misnog slavlja domaći biskup mons. dr. Franjo Komarica uputio je pozdravne riječi svima nazočnima. Zahvalio je Trojedinom Bogu što je u svojoj dobroti i milosrđu omogućio doživjeti ovo vjerničko slavlje jedinstveno u cijeloj našoj metropoliji i zemlji. Posebno je istaknuo svoju izuzetnu radost i čast što je osobno mogao koncem 70-ih godina u Sarajevu u Bogosloviji, gdje je tada bio u službi profesora, doživjeti neposrednu blizinu ove izuzetne osobe i s njome razgovarati. Također je dodao da  „izuzetni znak njene duhovne i molitvene blizine u prigodi moga biskupskog ređenja prije 30 godina u bazilici sv. Petra u Rimu, kada mi je napisala svojom rukom ove riječi: „Dragi mons. Komarica budi svet – zato što je svet Isus, koji je tebe odabrao za Sebe samoga. Bog te blagoslovio.“

Kardinal Puljić je u svojoj propovijedi istaknuo kako je Majka Terezija ponos sestrama Misionarkama ljubavi, jer ne samo da se nadahnjuju na onom duhu po kome su ustanovljene, nego sada imaju živu garanciju da ih prati iz neba kao zagovornica. Govoreći o Majci Tereziji ukazao je da jedno posebno nadahnuće na njezinu životu jest kultura dijaloga, koja izgrađuje poštivanje i prihvaćanje različitosti, posebno ugrađujući u svagdanji život jednaka prava za svakog čovjeka. Kardinal je posebno naglasio da Majka Terezija, kao osoba koja je gradila mir, danas zagovara kako bi se ratovi zaustavili, čovjeka zaštitili, izbjeglicama dali pravo da na svojoj grudi žive u svom identitetu i slobodi vjere. „Bila je veliki borac za život. Biti svjestan veličine ove svetice znači naučiti vrednovati ljudski život od samog začeća do prirodne smrti“, podvukao je kardinal. Istaknuo je da je to prava istina služenja čovjeku i zaštita čovjeka, te kako je zapravo Majka Terezija tako uporno branila vrijednost braka i obitelji, kao Božje ustanove.

Pri kraju misnog slavlja, s. Alodina, poglavarica sestara Misionarki ljubavi u Banjoj Luci, zahvalila je svima što su uveličali ovaj svečani dan. Rekla je da su u organizaciji proslave sudjelovali mnogi prijatelji i dobročinitelji njihove zajednice, te je posebno istaknula 50 volontera, koji su nosili bijele majice s slikom Majke i porukom: MIR POČINJE SA OSMIJEHOM. Posebno se zahvala štićenicima i beskućnicima, koji stanuju u njihovu domu, što su uvijek i bez ikakvog oklijevanja bili spremni pomoći sestrama u bilokakvom poslu. Sve nazočne je pozvala da ostanu i nakon misnog slavlja te se pridruže izložbi fotografija i prigodnom domjenku.

Kardinal Puljić je otvorio izložbu fotografija „Majka Terezija – put do svetosti“ autora Zvonimira Atletića. Izložba je imala dvadesetak fotografija nastalih tijekom jednog desetljeća, između 1977. i 1987. godine, koje prikazuju ambijent s ulica Kalkute, portrete blaženice Majke Terezija, ali i dokumentaristički bilježe služenje sestara bolesnima i potrebitima. Sve su fotografije snimljene u crno-bijeloj tehnici, a izrađene su u dimenziji 60 x 80 cm.

Za proslavu prve svetkovine sv. Majke Terezije iz Kolkate, redovnice Misionarke Ljubavi u Banjoj Luci, pripremale su se zajedno s vjernim banjolučkim pukom trodnevicom, koja je započela u srijedu 7. rujna i trajala do 10. rujna, te su zadnje večeri trodnevnice prikazale i film o Majci Tereziji „Ulaznica u raj“.

TABB
Banja Luka, 12. 9. 2016.

Povezani članci

Back to top button