IzdvajamoPoruke

POZIV BISKUPA BK BIH U POVODU OVOGODIŠNJIH LOKALNIH IZBORA U BIH, 2. 10. 2016.

Pred svake izbore – mi biskupi smatrali smo svojom dužnošću potaknuti vas da iskoristite svoje građansko pravo i ujedno obavite svoju građansku dužnost te izađete na izbore i na njima glasujete savjesno i odgovorno. To činimo i sada, u povodu predstojećih lokalnih izbora, zakazanih za 2. listopada 2016.

Izbori u demokratskom društvu jedna su od mogućnosti gdje svaki punoljetni građanin može barem malo osobno pridonijeti općem dobru svoje lokalne jedinice ili pak cijele zemlje. Svjesni smo i mi kao i vi, da je u našoj zemlji, uređenoj na – objektivno gledano – nenormalan način, nužno urediti život njezinih građana u jednakopravnosti pojedinaca i etničkih i vjerskih zajednica. Opravdano svi očekujemo da su toga svjesni i svi oni naši sugrađani, koji se svojevoljno kandidiraju na odgovorne i zahtjevne političke funkcije – ovaj put na lokalnoj razini.

Unatoč dosadašnjoj mnogostrukoj razočaranosti i iznevjerenim očekivanjima, mi vas i ovaj put potičemo da ustrajete u borbi za ostvarenje svojih ljudskih i građanskih prava i sloboda te da izađete na izbore i da – zahvaljujući mogućnosti izbora, dadnete svoj glas onome, tko po vašem mišljenju doista ima i znanja i volje i snage da – u svojoj političkoj funkciji za koju se kandidirao, pridonese i vašem životnom boljitku i boljitku općeg dobra u vašoj lokalnoj zajednici. A to će moći samo oni koji hoće i umiju štititi naše posebnosti ali i tražiti načine ljudske i političke suradnje s političkim predstavnicima drugih naroda na dobrobit svih naroda i građana ove zemlje.

Nakon svih kušnjâ i sve većih razloga za strah, narodima i svim ljudima u ovoj zemlji trebaju političari koji će, umjesto međusobne nesnošljivosti i isključivosti, poći putem čestitosti i razumijevanja i tako svima ponuditi barem male znakove nade i ljudske dobrote a onda, s vremenom, i bolje materijalne uvjete za život. Vjerujemo da na izbornim listama ima i takvih kandidata i da su oni nova prilika za ovu zemlju i sve nas. Svima molimo Duha mudrosti da takve prepoznamo i hrabrosti da im svojim glasom pružimo priliku!

Sarajevo, 15. rujna 2016.

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski
i predsjednik BK BiH

Mons. Tomo Vukšić
vojni biskup

Mons. Franjo Komarica
biskup banjolučki

Mons. Ratko Perić
biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski

Mons. Pero Sudar
pomoćni biskup vrhbosanski

Mons. Marko Semren
pomoćni biskup banjolučki

Povezani članci

Back to top button