Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA U VUKOVARU

Na poziv đakovačko – osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica boravio je u subotu i nedjelju, 17. i 18. rujna 2016. u Vukovaru.

U župnoj i samostanskoj crkvi sv. Filipa i Jakova predslavio je koncelebrirano misno slavlje u subotu za članove Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova i članove njihove rodbine i prijatelja te drugih okupljenih župljana, a u nedjelju za župsku zajednicu.

Oko stotinu članova Bratovštine, iz raznih dijelova Hrvatske zajedno s gostima – članovima Europskog vinskog viteškog reda iz Slovenije i Austrije, okupilo se – u okviru svojih redovnih godišnjih aktivnosti – na svečanost primanja novih članova i promaknuća pojedinih svojih članova u viši rang.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica, polazeći od svetopisamskih tekstova, najprije je pozvao članove Bratovštine na „samokritičko ispitivanje savjesti i svoga djelovanja.“ Podsjetivši na neke od zadaća predviđene Statutima Bratovštine kao što je: „Zalagati se za kršćanske vrijednosti, za oplemenjivanje i njegovanje duhovne dimenzije čovjeka i plemenitog viteškog prijateljstva, za čovjekovo dostojanstvo i ljudska prava, za europski identitet i europske zajedničke vrijednosti, za pravedni i dugotrajni mir u duhu socijalnog nauka Katoličke Crkve“, biskup je ustvrdio kako su svi članovi Crkve pozvani raditi „u jednom zajedničkom Božjem vinogradu, sa svojim osobnim karizmama u raznim i komplementarnim službama za istinsko i sveobuhvatno dobro naših suvremenika“.

Biskup je također podsjetio na „brojne povrede i obespravljenost ljudske osobe u ovom našem životnom okruženju“. Zapitao je: „Koja se to moralno izgrađena savjest može bez prigovora pomiriti s brojnim slučajevima teške, u Nebo vapijuće nepravde, koja već dugi niz godina bezdušno caruje i u nekim našim životnim sredinama?“ Pozvao je članove viteškog Bratstva (kojemu i sam pripada) da „u duhu proklamirane solidarnosti osobito s obespravljenima svake vrste poduzimaju pojedinačno i zajednički sve što mogu da se nepravda smanjuje, a izgrađuje i učvršćuje pravedno društvo i trajni pravedni mir.“

Nakon slavlja svete mise održana je po točno određenom protokolu svečanost primanja novih članova i promaknuća nekih članova u viši rang. Glavni predvoditelj svečanosti je bio Ivo Delonga, predsjednik Konzulata za Republiku Hrvatsku.

Po završetku svečanosti u crkvi svi su članovi i njihovi uzvanici pohodili mjesto stradanja ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari, gdje su zapalili svijeće i položili vijenac. Biskup Komarica je izrekao prigodni, nadahnuti nagovor, te izmolio liturgijske molitve za pokojne.

Slijedio je obilazak podrumskih prostorija vukovarske bolnice, u kojima je bolnica djelovala u dramatičnim mjesecima opsade i obrane Vukovara, gdje su čuli potresna svjedočenja o tadašnjim stradanjima.

Pohodili su i obnovljeni dvorac Eltz, te iskopine u Vučedolu.

Bratovština hrvatskih vinskih vitezova dio je Europskog vinskog viteškog reda utemeljenog davne 1468. godine. Godinu dana nakon utemeljenja od strane Friedricha III. iz loze Habsburg, koji je nosio titulu Svetog Rimskog Cara, njemačkog kralja i nadvojvode austrijskog, papa Pavao II. potvrdio je taj Red i od tada traje neprekidno njegova povezanost s Crkvom.

Prvi Hrvati su primljeni u Viteški red 2000. godine, a 2002. godine je u Zagrebu utemeljen konzulat za Republiku Hrvatsku Europskog vinskog viteškog reda. Taj Konzulat predstavlja u Sastavu Europskog vinskog viteškog reda Bratovština hrvatskih  vinskih vitezova, kao udruga građana utemeljena 2006., koja ima status neprofitabilne pravne osobe.

U nedjelju se biskup Komarica, nakon slavlja koncelebrirane mise u prepunoj crkvi, susreo s brojnim župljanima, među kojima je bio i veći broj porijeklom iz Bosne.

Župnik i gvardijan fra Ivica Jagodić zahvalio je biskupu Komarici za „dragocjenu duhovnu, pastirsku hranu, koju je podijelio nazočnima tijekom svoga boravka u Vukovaru.

Biskup je nakon Vukovara, zajedno sa svojim tajnikom pohodio i obližnje selo Lovas, gdje je tijekom rata nastradalo 85 domaćih žitelja, od kojih je 21 smrtno stradalo kada su srpski vojnici, 18. studenog 1991., natjerali njih 51 u minsko polje. Osim molitve za poubijane žrtve rata, biskup je vodio razgovore i s domaćim žiteljima o nedavnoj prošlosti, kao i o sadašnjoj situaciji.

TABB
Banja Luka – Vukovar, 19. 9. 2016.

Povezani članci

Back to top button