Vijesti 2016. godina

PROSLAVLJEN DAN MEDIJA U ŽUPNOJ CRKVI U SREDIŠTU BANJE LUKE

Svečanim Euharistijskim slavljem u nedjelju, 25. rujna 2016. sati u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u središtu Banja Luke svečano je obilježen jubilejski 50. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji se, u skladu s odlukom Biskupske konferencije BiH, umjesto u mjesecu svibnju, obilježava u Bosni i Hercegovini u posljednju nedjelju u mjesecu rujnu. Svetu misu slavio je predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Dobrodošlicu biskupu Vukšiću, generalnom tajniku BK BiH mons. Ivi Tomaševiću i medijskim djelatnicima Katoličkog tjednika iz Sarajeva te mjesečnika „Naša ognjišta“ i Radiopostaje Tomislavgrad poželio je mjesni župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap, član spomenutog Vijeća. Misno slavlje popratila je ekipa TV Nove iz Zagreba predvođena praktičnom katolkinjom Ivanom Petrović, a došli su u Banju Luku popratiti događanja oko referenduma.

U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić podsjetio je da se na području Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine ustalio običaj da se posljednja nedjelja u mjesecu rujnu posvećuje sredstvima društvenoga priopćavanja, njihovoj ulozi i značenju, posebice u promicanju kršćanskih vrednota, evangelizacije svijeta i sloge među ljudima. Dodao je da su svećenici i ostali vjernici pozvani da toga dana, posebice u svojim propovijedima i molitvama, pozornost posvete nauku Crkve o značenju medija u crkvenom dušobrižništvu i društvenom životu. Kazao je da je prvi put ovaj dan obilježen, 7. svibnja 1967. i da je prvu poruku za taj dan objavio je 1. svibnja iste godine tadašnji papa Pavao VI., što je postalo neprekinuta tradicija. Istaknuo je da je do sada je objavljeno pedeset ovakvih okružnih pisama, a svako je posvećeno nekoj posebnoj temi, ali uvijek povezanoj s tematikom medija.

Osvrćući se na ovogodišnju okružnicu pape Franje naslovljenu „Komunikacija i milosrđe: plodni susret“, biskup Vukšić je prenio Papinu želju da se, zajedno s ostalim zdravim snagama u društvu, i sva dobronamjerna sredstva društvenoga priopćavanja, a među njima posebice ona crkvena, izravno uključe u program jubilarne godine milosrđa, koju je on proglasio, i koja je upravo u tijeku. „Isus Krist je, po svom živom utjelovljenju milosrdnoga Boga, ljudima donio i priopćio upravo to Milosrđe, te je i Crkva, kao živo tijelo Kristovo, pozvana živjeti i priopćavati ljudima to isto Milosrđe. Drugo ime za Milosrđe Božje jest Ljubav, a svaka je ljubav po svojoj naravi komunikacija, priopćavanje i davanje sebe drugomu. Članovi Crkve, kao djeca Božja, pozvani su tu istinu i sebe same komunicirati svima, bez iznimke. U tom smislu, najveće djelo milosrđa, koje se može učiniti prema čovjeku, sastoji se u tomu da mu se donese i približi milosrdnoga Boga, utjelovljenog u Isusu Kristu“, kazao je biskup Vukšić.

„Svijet medija je kao neki veliki trg na kojemu se druge može voljeti ili mrziti, podržavati u dobru ili ranjavati, odgajati ili kvariti, voditi korisnu raspravu ili provoditi moralni ili neki drugi linč. Ta sredstva su veliki Božji dar i s njima se, da bi bila korisna za opće dobro, treba znati služiti na pravi način. Ona se koriste na ispravan način uvijek kada pomažu ljudima, da prošire svoje obzore i kada izgrađuju bliskost među ljudima i skupinama. Pomaganje da se uspostavlja bliskost je veliko djelo milosrđa, jer se po njoj očituje briga i utjeha. Ona ozdravlja, prati i slavi! To je vrlo važno u svijetu našega vremena, kojega razdiru podjele“, riječi su biskupa Vukšića.

„U skladu s ovim Papinim željama, sva sredstva društvenoga priopćavanja dala bi velik doprinos ako bi se velikodušno, i još više negoli do sada, pridružila podržavanju i promicanju plemenite misli i djela milosrđa, koja su uvijek izraz ljudskoga humanizma i kršćanske ljubavi. Taj poziv vrijedi posebice za urednike, suradnike i vlasnike novinskih izdanja, televizijskih i radijskih postaja u složenim i podijeljenim društvima. Odnosno, bilo bi vrlo prikladno i društveno uvelike korisno, da na svojim stranicama i u svojim emisijama nađu prostora i vremena, te javnosti predstave tolika doba djela i tolike plemenite ljude, koji oko nas postoje i djeluju. Naime, poseban oblik milosrđa vršili bi mediji širenjem dobrih vijesti u vremenu, kad je suvremeni čovjek gotovo istraumatiziran poplavom loših vijesti i crnih kronika. Potrebno je to činiti također iz zahvalnosti, koju svi dugujemo prema osobama i dobrotvornim organizacijama, koje čine dobra djela, ali još više je potrebno to vršiti kako bi se potaknulo cijelo društvo, te kulturne, političke i gospodarske sustave, znanstvene i odgojne ustanove, i pojedince u njima, da se još više uključe u izgradnju dobrih odnosa i pomaganje potrebnimakojih, nažalost, ima mnogo“, kazao je biskup Vukšić na kraju svje propovijedi.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor pod ravnanjem gospođe Blaženke Lukenda.

Nakon Svete mise uslijedio je kraći koncert župnog dječjeg zbora na temu ljubavi, a na početku su otpjevali hvalospjevom ljubavi.

Prije i nakon Svete mise biskup Vukšić je razgovarao s medijskim djelatnicima, a sve je ugostio gostoljubivi župnik Ošap pojašnjavajući da ova župa broji oko tisuću katolika i dodajući da dječji zbor pokazuje da među njima ima i djece i mladih.

KTA
Banja Luka, 25. rujan 2016.

Povezani članci

Back to top button