Vijesti 2016. godina

SESTRE MILOSRDNICE SV. VINKA PAULSKOG PROSLAVILE BLAGDAN SVOGA SUOSNIVAČA

Redovnice Družbe sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Banjoj Luci svečano su proslavile blagdan svoga svetog suosnivača sv. Vinka Paulskog, u utorak, 27. rujna 2016. Osim duhovne pripreme sestara zajedno s većom grupom studentica koje stanuju u zgradi njihova samostana, u večernjim satima je slavljena koncelebrirana misa, koju je zajedno s više svećenika predslavio domaći banjolučki biskup Franjo Komarica. Uz sestre Milosrdnice, bile su i sestre Družbe Klanjateljice Krvi Kristove, Misionarke Ljubavi te franjevka. Uz dijecezanske svećenike bili su i oo. franjevci te oo. trapisti. Na misi su sudjelovali vjernici laici iz Banjaluke, koji su osobito povezani sa sestrama Milosrdnicama.

Na početku misnog slavlja biskup je izrazio svoje čestite i radost zbog nazočnosti predstavnika svećenika, redovnika i redovnica svih redova i družbi te vjernika laika na „slavlju zahvalnosti i prošnje“ za blagoslovljeno djelovanje sestara Milosrdnica u Banjolučkoj biskupiji od davne 1872. godine.

U prigodnoj propovijedi je podsjetio na brojne i razne svece Crkve i njihovu ulogu u životu „putujuće Crkve“, a onda se posebno zadržao na „svecu Caritasa“ – sv. Vinku Paulskom i njegovom izvanrednom apostolskom djelu i dragocjenoj duhovnoj baštini.

Naglasivši vrijednost dobrih djela i raznih oblika milosrđa i u današnje vrijeme biskup Franjo je ustvrdio kako „milosrđe i djelotvorna ljubav predstavljaju najistaknutiji znak kršćanske vjere i njezine vjerodostojnosti.“ Podsjetivši na „izuzetnu odgojno-obrazovnu te karitativnu djelatnost kroz duga desetljeća – sve do naših dana“ – sestara Milosrdnica u Banjoj Luci, biskup je pozvao sve nazočne da „zajedno s dobrim sestrama Bogu zahvalimo za sve Njegove bezbrojne darove svim dosadašnjim brojnim generacijama sestara Milosrdnica u ovom gradu, u našoj biskupiji i zemlji, te su mogle – unatoč brojnim poteškoćama, iskušenjima i stradanjima ostati vjerne svojoj redovničkoj karizmi“. Pozvao je također i na „molitvu za Božji blagoslov za sadašnje njihovo požrtvovno djelovanje“.

Nakon misnog slavlja priređen je domjenak za uzvanike i goste.

TABB
Banja Luka, 27. rujna 2016.

Povezani članci

Back to top button