Vijesti 2016. godina

„SMANJIVANJE RIZIKA OD PRIRODNIH NEPOGODA“

U Sarajevu je 26. i 27. rujna 2016. godine održana regionalna radionica na temu:„Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda“ u organizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine i u suradnji s Caritasom Srbije. Na dvodnevnoj radionici sudjelovali su: Jelena Ankić i Petar Kos iz Caritasa Srbije sa stručnom suradnicom Jovanom Lončarević, Anita Govlja iz Caritasa Novi Sad, Elemir Džudžar iz Caritasa Apostolskog Egzerhata, Petar Dujić iz Caritasa Srem, gospodin Zdravko Maksimović, predstavnik grada Kraljeva, Darko Drndić, menadžer savjetodavnog centra Stalne konferencije gradova i općina Beograd, zatim,iz Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije Andrea Košar, voditeljica projekta za Smanjenje rizika od prirodnih nepogoda u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Darko Marinović volonter iz Šikare, iz Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan Zrinka Majstorović, voditeljica projekta za Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda u biskupiji Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, iz Caritasa Banja Luka Mara Stipić Bagarić, voditeljica projekta za Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda na području biskupije Banja Luka, gospodin Mile Petrušić, predstavnik lokalne zajednice iz Banje Luke i voditelj udruge Eko Ušće u Banjoj Luci, gospodin Branko Leko generalni tajnik Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, te voditeljica projekta za Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda u Caritasu Bosne i Hercegovine Dijana Muzička. Regionalnom radionicom moderirao je Zlatko Malić iz Caritasa Bosne i Hercegovine.

Regionalna radionica imala je tri osnovna cilja: razmjenu iskustava, definiranje uloga i izradu preporuka kako bi se osnažile lokalne zajednice za buduće prirodne nepogode. Prvi dan radionice posvećen je razmjeni iskustava sudionika o onomu što se dogodilo u prošlosti, koji su problemi nastali i kako su se sudionici izborili s nastalim problemima, ali i pokazati primjere dobre prakse. Drugi dan radionice, vođeni prethodnim iskustvom, posvećen je radu na dva imaginarna slučaja vezana uz poplave i potres. Sudionici su radili u dvije grupe i njihov zadatak je bio napraviti idealno djelovanje svih aktera na slučaju poplave i potresa. Ni jednoj grupi nije bilo lako napraviti idealno rješenje i postaviti jasne uloge svih aktera na djelovanju u kriznim situacijama. Posebno je bilo teško uskladiti idealno na regionalnom nivou s obzirom da obje države, Republika Srbija i Bosna i Hercegovina, već imaju određene zakonske odredbe i ustrojenja kada je u pitanju djelovanje u kriznim situacijama. Regionalna radionica je bila ujedno i prigoda predstavljanja dobre prakse lokalne zajednice Kraljevo iz Srbije. Gospodin Zdravko Maksimović je pokazao kako lokalna zajednica može i treba sama raditi na svojoj informiranosti, pripremljenosti i kapacitetima zajednice za djelovanje u kriznim situacijama.

Na kraju radionice sudionici su se razdvojili prema pripadnosti države i imali zadatak napraviti jasne preporuke koje će pomoći koordiniranom djelovanju svih aktera nakon prirodnih nepogoda, ali i boljoj pripremljenosti svih aktera u obje države. Preporuke obje grupe su bile vrlo jasne, a kada se one usporede s preporukama nastalima na regionalnoj konferenciji u Beogradu dolazi se do koherencije između onoga što želi viši nivo u obje države i onoga što žele niži nivoi.

Kroz radionicu je sljedećega dana predstavljena i društvena igrica pod imenom „Ne rizikuj čovječe“ koja je spoj Monopola i igrice Ne ljuti se čovječe, a kroz koju djeca i odrasli mogu naučiti važne informacije o pripremljenosti, djelovanju, reakcijama i postupcima u vrijeme krizne situacije.

Također, moguće je preuzeti:
preporuke s Regionalne radionice iz Sarajeva
preporuke s regionalne konferencije u Beogradu

CARITAS
Sarajevo, 30. rujan 2016.

Povezani članci

Back to top button