Vijesti 2016. godina

ZAPOČELO REDOVITO PLENARNO ZASJEDANJE HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu 11. listopada 2016. započelo je 53. redovito plenarno zasjedanje HBK koje se održava do 13. listopada. Zasjedanjem predsjeda predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je u svom pozdravnom govoru, među ostalim, govorio o glavnim temama zasjedanja. Najavivši da će jedna od tema biti obitelj, nadbiskup Puljić je rekao kako će se na zasjedanju razmotriti pitanje unaprjeđivanja priprava za brak, jer, kako je rekao, „dobro pripremljene obitelji doprinose obnovi društva koja nam je toliko potrebna; a obitelji postaju glavnim mjestom prenošenja vjere na nove naraštaje”.

Članovi Mješovite komisije o kardinalu Stepincu podnijet će izvješće o radu s prvog susreta u Rimu, a sudionici zasjedanja bit će upoznati i s novim blaženicima Katoličke Crkve, koji su podnijeli mučeništvo u Albaniji između 1945. i 1974. među kojima ima i onih koji su hrvatskih korijena.

Bit će govora i o dvije obljetnice: 25. obljetnici ponovnog uvođenja vjeronauka u program škola te 40. obljetnici početka devetogodišnjeg hoda zahvalnosti za 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata. U vezi prve obljetnice, nadbiskup Puljić je rekao kako će se o njoj govoriti informativno na zasjedanju, zatim će u četvrtak, 13. listopada u 18 sati biti upriličena akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu, a u petak 14. listopada održat će se i cjelodnevni znanstveni simpozij tim povodom.

Na zasjedanju će predsjednici komisijâ, vijećâ i odborâ HBK podnijeti izvješća o svom radu a raspravit će se i o mandatima u tijelima HBK i delegatima na zasjedanjima drugih BK u 2017. godini. Planirano je da zasjedanje završi 13. listopada, a o radu i zaključcima predviđena je konferencija za tisak, u četvrtak u 12 sati, najavio je na kraju predsjednik HBK.

IKA
Zagreb, 12. listopad 2016.

Povezani članci

Back to top button