Vijesti 2016. godina

ODRŽANA SJEDNICA ODBORA ZA MLADE BISKUPSKE KONFERENCIJE BIH

U srijedu, 12. listopada 2016. u prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je sjednica Odbora za mlade BK BiH.

Sjednicu je otvorio molitvom i pozdravnim govorom predsjednik Odbora za mlade mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Odbornici su se sastali da bi rezimirali proteklu godinu i realizirane aktivnosti na području pastoralnog rada s mladima u Bosni i Hercegovini.

Jedna od tema sjednice bio je osvrt na II. Nacionalnu konferenciju o pastoralu mladih koja je održana od 5. do 7. veljače 2016. u Samostanu školskih sestara franjevki u Bijelom Polju kod Mostara pod nazivom „Biti i o(p)stati na svom“. Konferencija je jednoglasno ocijenjena kao veliki uspjeh što su prepoznali svi sudionici, ali i šira javnost. Tijekom konferencije mladi su imali prigodu izraziti svoja razmišljanja i dileme o odlasku ili ostanku u BiH. Bila je to prigoda i da se pokaže skrb Katoličke Crkve za mlade koja, kroz različite projekte i aktivnosti, želi dati svoj doprinos ostanku mladih u domovini Bosni i Hercegovini. Dogovoreno je da sljedeća nacionalna konferencija bude održana 2018. godine.

Tijekom zasjedanja odbornici su iznijeli svoje dojmove sa Svjetskog dana mladih održanog u srpnju 2016. u Krakowu u Poljskoj. Biskup Semren i ostali članovi Odbora koji su sudjelovali na Svjetskom danu izrazili su svoje zadovoljstvo Svjetskim susretom mladih koji je protekao bez većih poteškoća. Biskup Semren naglasio je da su se hodočasnici iz BiH dali dobar primjer svjedočanstvom vjere i kršćanskim vladanjem. Izrazio je radost što su, zajedno sa svojim voditeljima, mladi iz BiH imali priliku sudjelovati aktivno u oblikovanju kateheza i drugim događajima i biti aktivni sudionici ovog divnog susreta koji je završio Euharistijskim slavljem s papom Franjom.

Budući da je Ured za mlade BK BiH brinuo za organizaciju hodočašća mladih na Svjetski dan u Poljskoj, još jednom je naglašena važnost ovog tijela za uspješno funkcioniranje i koordinaciju pastoralnih djelatnika u radu s mladima u BIH.

Dio sastanka posvećen je MEKT Međunarodnoj konferenciji o pastoralu mladih koja će se održati od 4. do 6. studenog 2016. u Kući „Don Bosco“ u Beču u Austriji. Konferencija pod nazivom „Milosrdni patoral mladih – nove perspektive“ namijenjena je osobama aktivnim u pastoralnom radu s mladima. Sudionici iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Poljske i BIH okupit će se ovom prilikom kako bi razmišljali o teološkim i praktičnim vidovima pastoralnog djelovanja s mladima, te razmijenili iskustva i ideje. Grupa pastoralnih djelatnika iz BiH, aktivnih u radu s mladima, također će imati priliku sudjelovati u konferenciji te predstaviti primjere dobre prakse iz vlastite sredine.

Na koncu, članovi Odbora najavili su predstojeće projekte te dogovorili sljedeći susret za proljeće 2017. godine kada će imati priliku iznijeti prijedloge i ideje za dalji razvoj aktivnosti na razini Ureda za mlade BK BiH.

KTA
Sarajevo, 13. listopad 2016.

Povezani članci

Back to top button