Vijesti 2016. godina

BISKUP POHODIO ŽUPE SANSKI MOST, SASINU I PRIJEDOR

U srijedu, 12. listopada, biskup banjolučki Franjo Komarica je u pratnji svoga tajnika vlč. Borisa Jorgića, pohodio središte župe Sanski Most. Župnik fra Ivica Matić ga je izvijestio o stanju s katoličkom populacijom u toj župi, a onda su zajedno pohodili sjedište susjedne župe Sasina, kojom također upravlja župnik Matić.

U župskoj crkvi su slavili sv. Misu. Biskup je razgledao i aktualno stanje crkvenih zgrada – crkve i župne kuće i dao konkretne naputke glede njihovog održavanja i daljnjeg korišteja.

U povratku je pohodio i župnika u Prijedoru vlč. mr. Marka Vidovića, koji također upravlja župama Bosanska Dubica, Bosanski Novi (Novi Grad) i Bosanska Kostajnica. Župnik Vidović je biskupa izvijestio o aktualnim radovima na izgradnji župne crkve u Bosanskom Novom i o problemima s bespravno otuđenom crkvenom zemljom oko same župne crkve od strane općinskih vlasti. Također ga je izvijestio o nužnoj potrebi stvaranja prikladnih prostorija župnog ureda i župne dvorane u župi Bosanska Dubica, gdje sve veći broj župljana nema nikakve mogućnosti za bilo kakve sastanke i rješavanje pastoralnih problema. Župnik Vidović je naglasio i potrebu prikladnog prostora za župni stan, odnosno župnu prostoriju u Bosanskom Novom (Novom Gradu) te zamolio biskupa da uznastoji pronaći financijska sredstva za prijeko potrebne crkvene prostorije u oba spomenuta grada.

Nadodao je da i preostali župljani župe Bosanska Kostajnica željno očekuju kad će i oni doći na red da se i kod njih počne praviti njihova župna crkva, na mjestu one koja je porušena 1992. godine.

Biskup je obećao da će se truditi oko pronalaženja barem jednog dijela potrebnih sredstava za izgradnju nužnih crkvenih objekata u tri gradića koji se nalaze uz granicu s Republikom Hrvatskom.

TABB
Sanski Most-Sasina-Prijedor, 12. listopada 2016.

Povezani članci

Back to top button