Vijesti 2016. godina

ODRŽAN SUSRET DIJECEZANSKIH RAVNATELJA PAPINSKIH MISIJSKIH DJELA BIH

U ponedjeljak, 17. listopada 2016. u Misijskoj središnjici održan je susret dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijskih djela BiH. Odazvali su se sva četvorica ravnatelja i tajnica s. Antonela Rašić. Susret je započeo molitvom te riječima pozdrava i dobrodošlice novog Nacionalnog ravnatelja PMD BiH mons. Luke Tunjića koji je i inicirao ovaj susret. U uvodu mons. Tunjić je ukazao na nekoliko poteškoća koje usporavaju misijsku djelatnost u BiH. Među prvima je svijest kod mnogih svećenika i vjernika da je i BiH misijska zemlja, siromašna i zapostavljena te da i njoj treba pomagati što je usko povezano s promicanjem misijske svijesti i realizacijom misijskih projekata. Nadalje mnoge zapadne zemlje daju mogućnost da se od novca poreznih obveznika jedan dio usmjeri za misije i misijske projekte. Kod nas nema te mogućnosti pa sve akcije i projekte provodimo oslanjajući se na župne zajednice i posebno angažirane vjernike koji svesrdno i ustrajno pomažu misije. Potrebno je ubuduće sve više poticati te vjernike da ljubav prema misijama šire i na druge vjernike svoje župne zajednice. Kao najbolje iskustvo se pokazalo da se ti vjernici organiziraju kao udruga ili misijska zajednica u župi.

Razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji i projektima za 2017. godinu. Dijecezanski ravnatelji su ukazali na nekoliko poteškoća koje ih prate u njihovom radu: smanjen broj vjernika i na mnogim župama stariji vjernici, uvećani odlasci vjernika zadnjih godina, nedovoljna svijest potrebe bolje misijske organiziranosti u župama, slaba navika čitanja vjerskog tiska… Ali smo se složili da, ako bismo tražili izgovore za ne sudjelovanje u misijskim nastojanjima, mogli bismo ih još više naći. Međutim, upravo izneseni razlozi nam trebaju biti poticaj, za ponovno preispitivanje svoje misijske svijesti i angažiranosti, za ponovnu otvorenost Duhu Božjem da u nama i po nama djeluje. Postoji već uhodana dinamika misijskog djelovanja tijekom godine koja sve više i bolje zaživljava. Na nama je biti ustrajni i stalno se ispitivati jesmo li uložili sve snage i mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Valja propisane i uhodane projekte pratiti a o novim, s obzirom na izazove vremena i potrebe u misijama, razmišljati i ono što bude ostvarivo uvoditi.

Raspravljalo se o svakom misijskom projektu pojedinačno i zaključili da misijski materijali za Misijsku nedjelju i Djelo Svetog djetinjstva koji se šalju svim župama, institucijama i vjeroučiteljima trebaju biti što prihvatljiviji djeci, mladima i drugim vjernicima. Najvažnije je da ih svećenici na župama i vjeroučitelji s ljubavlju i nadahnućem prezentiraju. Ponovljena je važnost zajedničkog misijskog lista Radosne vijesti i nada da će svaka župa i sve veći broj vjernika primati Radosnu vijest koja, na najbolji način, informira o misijama i životu naših misionara. Istaknuta je važnost povećavanja u župama misijskih imendanskih kalendara različitih formata koji su u pripremi i ponuđeni župnicima. Zatim ponuđene su i knjige misijskog sadržaja te drugi promidžbeni materijali. Bilo što od nabrojanoga u župi i po obiteljima potiče na misijsku angažiranost i pomaže u izgrađivanju misijske svijesti. U tom duhu su i misijske kasice koje posebno odgajaju i senzibiliziraju djecu za potrebe svojih vršnjaka u misijama. Ravnatelji su se dogovorili da don Marin Skender pronađe župu koja će darovati maslinove grančice a koje će se ponuditi svim župama u BiH. Lijepa je to akcija, puna simbolike a uključuje puno volontera u skupljanju i distribuciji maslinovih grančica. I akcija MIVA BiH daje sve bolje rezultate pa će je trebati na vrijeme osmisliti i najaviti.

Godišnja skupština PMD BiH naredne godine održat će se 27. i 28. veljače, generalna skupština u Rimu 29. svibnja – 3. lipnja 2017. a susret svih misionara i misionarki iz hrvatskog naroda u prvom tjednu srpnja 2017. godine u Splitu.

Na koncu susreta, uz sve poteškoće s kojima se susrećemo, izrazili smo optimizam i nadu da će Duh Božji pratiti naša nastojanja i otvoriti srca svih nas i naših vjernika, kako bismo evangelizirajući sebe pomogli u evangelizaciji drugih.

Susret je završio molitvom i zahvalom mons. Tunjića bivšem ravnatelju PMD don Ivanu Štironji na pomoći i otvorenosti za daljnju suradnju te zahvalom dijecezanskim ravnateljima mons. Vladi, vlč. Pavi, don Marinu, vlč. Josipu i tajnici s. Antoneli na dolasku, aktivnom sudjelovanju i promišljanju o zajedničkom poslanju širenja misijske svijesti na našim prostorima. (kta/missio.ba)

www.missio.ba
Sarajevo, 18. listopad 2016.

Povezani članci

Back to top button