Vijesti 2016. godina

PREDSTAVLJENA KNJIGA BISKUPA KOMARICE “LJUBAV. SILA. DOMIŠLJATOST. SKIDANJE MASKI”

U organizaciji Udruga prognanih Hrvata Banje Luke i banjolučkog područja “Nazaret” iz Zagreba u župama svetog Križa na Srdočima i sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u subotu 15. listopada i nedjelju 16. listopada predstavljene su knjiga banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski” i Zbornik radova s Međunarodnog studijskog dana “Prešućivani zločin”.

Riječ je o djelima u kojima biskup, kao i suautori Zbornika, iznose činjenice o genocidu nad Hrvatima – katolicima u Banjolučkoj biskupiji, kao i planovima međunarodnih moćnika da Hrvati kao narod nestanu iz Bosne i Hercegovine. Dvije riječke crkve bile su pretijesne za sve koji su željeli čuti istinu o protjerivanju Hrvata katolika s područja Banjolučke biskupije.

Uz autora, mons. dr. Franju Komaricu, o važnosti djela govorili su Frano Piplović, jedan od autora Zbornika radova i član Europske akademije u Banjoj Luci, te bračni par Laštro, Jacinda i Vinko, osnivači Udruge “Nazaret”. Predstavljanje je vodila Maja Šimičić Roksandić, a glazbeno animirali mladi župe sv. Križa i zajednica Krista Kralja.

“Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski”, knjiga biskupa Komarice i njemačkog novinara Winfrieda Gbureka, otvoreno govori o pozadini rata i otkriva šokantne informacije o planu istrebljenja Hrvata i katolika iz Bosne i Hercegovine. Biskup Komarica otkriva nove podatke o tome kako su mu međunarodni moćnici rekli da katolici iz BiH moraju nestati, kako je planirano da njegove biskupije više ne bude, jer da su u BiH planirana samo dva naroda i da su Hrvati nacionalna manjina. Zbornik radova s Međunarodnog studijskog dana “Prešućivani zločin” nastao u organizaciji banjolučke Europske akademije sadrži radove o dramatičnim događanjima u Banjoj Luci u vremenu od 1992. – 1995. godine i završnoj fazi protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i ostalih iz banjalučkog područja. Znakovito je kako su autori radova i predstavnici bošnjačkog i srpskog naroda, istaknuto je na promociji.

U samo nekoliko godina s prostora Banjolučke biskupije nestalo je više od 60 tisuća katolika. Epilog je to etničkog čišćenja, genocida i planskog protjerivanja Hrvata s banjolučkog područja o čemu se u javnosti ne govori, upozorili su predstavljači. Najveći genocid nad katolicima, Hrvatima u Bosni i Hercegovini dogodio se upravo u Banjolučkoj biskupiji, odnosno Republici Srpskoj, no i dalje se o tome šuti a odgovorni su slobodni, upozorio je biskup Komarica i kao primjer naveo zločin u selu Briševo u kojemu su ubijeni gotovo svi mještani.

Također, iznošenjem činjenica i objavljivanjem knjiga ne želi se nikoga provocirati, nego ukazati da se u Banjolučkoj biskupiji dogodio genocid, kulturocid i memoricid. No, ne boli toliko šutnja odgovornih, nego šutnja hrvatskog naroda i hrvatskih moćnika od kojih su neki sudjelovali u kreiranju takvog epiloga u Banjolučkoj biskupiji. Glas biskupa Komarice jedini je glas “koji vapije u pustinji” te su tijekom boravka u Rijeci predstavljači uputili poziv svima da ne učine propust pred Bogom i poviješću. Drugi narodi imaju svoje lobije u svijetu, a hrvatski narod je obezglavljen jer ne čini ništa za ostvarenje svojih prava. Zato je prošle godine osnovana Udruga “Nazaret” i danas u Hrvatskoj ima oko 400 članova, većinom prognanika iz Banjolučke biskupije. Cilj im je okupiti prognane i kroz Udrugu djelovati u ostvarenju njihovih prava, povrata imovine, odšteta kao i organizaciji događaja poput ovog održanog u Rijeci.

Predstavljanju su prethodila misna slavlja koje je banjolučki biskup predslavio u koncelebraciji sa župnicima tih riječkih župa te svojim tajnikom vlč. Borisom Jorgićem. Knjigu “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski” te Zbornik radova s Međunarodnog studijskog dana “Prešućivani zločin” o dramatičnim događanjima u Banjoj Luci u vremenu od 1992. – 1995. godine i završnoj fazi protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i ostalih s banjolučkog područja, Riječani mogu nabaviti u župama svetog Križa na Srdočima i sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama.

IKA
Rijeka, 17. listopad 2016.

Povezani članci

Back to top button