Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA BORAVIO U ZADRU

U ponedjeljak, 17. listopada, biskup banjolučki Franjo Komarica, u pratnji tajnika vlč. Borisa Jorgića i voditelja europske akademije banjolučke biskupije mr. Franje Piplovića, boravio je u Zadru. Pohodio je župana zadarskog Stipu Zrilića, koji mu je izrazio srdačnu dobrodošlicu. U prijateljskom razgovoru bilo je riječi i o dragocjenoj prisutnosti na području županije većeg broja prognanih Hrvata iz banjolučkog i drugih krajeva Bosne. Domaćin se zanimao za stanje preostale hrvatske odnosno katoličke populacije na području banjolučke biskupije. Izrazio je biskupu zahvalnost za njegov „veliki trud“ oko pomaganja ne samo katolicima, nego i nekatolicima na području banjolučke biskupije. Obećao je biskupu da će uznastojati pružiti konkretnu pomoć naporima biskupa Komarice oko obnavljanja u ratu porušene i opustošene biskupije.

Sličan srdačan doček i prijateljski razgovor doživio je biskup i njegova pratnja i kod gradonačelnika grada Zadra Božidara Kalmete i njegovih suradnika. I oni su pokazali zanimanje za biskupove napore oko pomaganja mnogih u potrebi.

Osobito srdačan susret biskup Komarica i njegova pratnja doživjeli su kod zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića i njegovih suradnika u zadarskom sjemeništu Zmajević. Dvojica crkvenih pastira ostala su u višesatnom prijateljskom druženju i razgovoru.

U večernjim satima biskup Komarica je predslavio koncelebriranu misu u župnoj crkvi sv. Ante u Zadru. Bilo je nazočno mnogo župljana iz te i susjednih župa, a među njima veliki broj prognanih katolika iz župa banjolučke biskupije i drugih mjesta Bosne.

Nakon mise predstavljene su dvije knjige u izdanju Europske akademije banjolučke biskupije – 2. izdanje knjige intervjua biskupa Komarice s njemačkim novinarom Winfiredom Gburekom „Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski“, te „Prešućivani zločin“ – Zbornik radova Međunarodnog studijskog dana u povodu zadnje faze progona Hrvata, Bošnjaka i drugih s banjolučkog područja. Knjige su predstavili mr. Frano Piplović, bračni par Vinko i Jacinta Laštro iz Udruge „Nazaret“ iz Zagreba i biskup Komarica. Brojni nazočni su s velikim zanimanjem sudjelovali na predstavljanju.

TABB
Zadar, 17. listopada, 2016.

Povezani članci

Back to top button