Vijesti 2016. godina

ZLATNI JUBILEJ DOLASKA SESTARA U ŽUPU PODHUM/LIVNO

U subotu 22. listopada 2016., na spomendan sv. Ivana Pavla, svečano je proslavljen zlatni jubilej dolaska Škoslkih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije u župu sv. Ivana Krstitelja u Podhumu kod Livna. Sestre, braća franjevci kao i vjerni puk našli su se okupljeni u zahvalnosti pred Gospodinom u župnoj crkvi pod geslom “Svih naših 50 godina”.

Svečano euharistijsko slavlje predslavio je gvardijan franjevačkog samostana u Livnu fra Pere Kuliš. U koncelebraciji su bili župnik fra Kazimir Dolić, fra Tvrko Vrdoljak, fra Marijan Karaula, fra Ivica Omazić i don Ante Omazić.

U svojoj homiliji fra Pero se osvrnuo na evanđelje od dotičnog dana koje govori o neplodnoj smokvi. “Odakle dolazi snaga plodova? Iz korijena koji je duboko u zemlji! Posvjestimo stoga sebi da se nevidljivi korijeni našeg redovničkog života nalaze u pouzdanju u Krista”, naglasio je fra Pero ističiću kako samo s Kristom možemo postati plodna i ukusna smokva za svoje bližnje. Svih ovih 50 godina nije samo puka obljetnica nego novo paljenje plamena vjere, nade i ljubavi u našim srcima i srcima naših bližnjih, vaše sestarske zajednice i župe Podhum, istaknuo je fra Pere. Na koncu propovijedi obratio se sestrama riječima: “Unatoč svim našim ljudskim nedorečenostima, vi ste sestre unosile plamičak radosti u naša dječja srca, tješile i hrabrile tolike klonule, žalosne i umorne. Puk župe Podhum uvijek se s osobitim poštovanjem odnosio prema vama sestrama do dana današnjeg. To su oni slatki plodovi vašeg rada koji su nastali iz jednostavnosti i skrivenih korijena vjere u Krista”.

Uslijedila je molitva vjernika gdje je okupljena zajednica Boga slavila i zahvaljivala na daru sestara i na svemu što su one učinile za puk ove župe. Na poseban način okupljeni su molili za pokojne sestre koje su svojim životom i radom ostavile neizbrisiv trag u srcima ljudi ovoga kraja. To su s. Ružica Mandić, s. Serafina Križan, s. Silvija Batinić, s Lucija Vukadin, s Vjekoslava Vrdoljak i s. Agate Barun. Okupljena zajednica zahvalno se spomenula pok. župnika fra Miroslava Vrgoča koji je prije 50 godina primio sestre u ovu župu.

U ime sestara riječ pozdrava i zahvale uputila je provincijska predstojnica s. Kata Karadža, Posebno je pozdravila s. Metodiju Kurbaša, prvu poslanu sestru na ovu župu, te s. Koletu Lijović. Zahvalila je svakoj sestri, svakom svećeniku i svakom vjerniku koji su po Božjoj volji tijekom pedeset godina bili ugrađeni, kao i oni koji sada ugrađuju svoje živote, za život ove župske zajednice. Srdačno je  čestitala svima koji su svojom otvorenošću pridonosili da Krist, koji je životvorac, živi i djeluje, i tako svakodnevno obnavlja lice ovoga kraja. Zahvalila je kućnoj predstojnici s. Sari Miloloža i s. Viktoriji Jukić za ogranizaciju, te župniku fra Kazimiru Doliću i fra Ivanu Piliću za bratsku otvorenost u realizaciji ove proslave. Riječ zahvale s. Kata je uputila podhumskom vjernom puku koji je svoje sestre prihvatio i, uz sve njihove žrtve i ljubav koju su iskazale prema puku, pratio ih na njihovom putu poslanja. Milosrdna ljubav Božja neka nam pomogne da je učinimo vidljivom u našem vremenu i u ovomu svijetu, zaključila je s. Kata.

Svečano misno slavlje uveličao je župni zbor zajedno sa sestrama, dok je za orguljama bila gđa Ilirija Popović.

Bilo je lijepo i dirljivo slušati svjedočanstva župljana ali i sestara o nekim detaljima suživota, kao i nezaobilaznim simpatičnim zgodama iz života i rada sestara od davne 1966. godine kada su u našu župu došle na poziv tadašnjeg župnika fra Miroslava Vrgoča. Koliko su sestre značile narodu najbolje su posvjedočili srdačni susreti župljana i sestara nakon svete mise. Neki susreti su se dogodili i nakon više desetljeća, ali ono što su sestre upisale u srca djece, mladih i odrasli ostaje zauvijek poticaj za rast u vjeri.

Prisutnost sestre u crkvi, školi, kući i među narodom, bio je i ostao milosni Božji dar ovoj župskoj zajednici.

U ime svih župljana, župnik fra Kazimir zahvalio je zajednici sestara, ali i svakoj sestri koja je kroz protekle godine bila u ovoj župi i svojom ljubavlju, pozivom i poslanjem bila tu za druge, za one u potrebe. Pozvao je sve da zajedno sa župljanima nastave druženje poslije svete mise. Slavlje jubileja nastavljeno je uz zajednički objed, pjesmu i druženje u župnoj kući. (Mirko Puđa)

Povezani članci

Back to top button