Vijesti 2016. godina

POSJET CARITASA AUSTRIJE CARITASU U BOSNI I HERCEGOVINI

U periodu od 17. do 19. listopada 2016. Caritas Austrije posjetio je Caritas u Bosni i Hercegovini. Cilj posjeta bio je posjet projektnim aktivnostima u (Nad)biskupijskim Caritasima na projektu „Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda“.

Prvi dan posjete Mihaela Condac predstavnica Caritasa Austrije, a uposlenica Biskupijskog Caritasa u Rumunjskoj zajedno sa osobljem iz Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije Damirom Boras i Andreom Košar i osobljem Caritasa Bosne i Hercegovine Dijanom Muzička posjetila je Osnovnu školu Lipnica kod Tuzle. Povod posjete školi bio je organizirana evakuacijska vježba. Simulacijska vježba požara u školi okupila je Vatrogasnu jedinicu, Crveni križ, Hitnu pomoć i Civilnu zaštitu na zajednički rad u spašavanju života djece. Kako bi simulacijska vježba bila što realnija djeca su glumila povrijeđene u požaru. Svim povrijeđenima osoblje crvenog križa i hitne pomoći nakon evakuacije iz zgrade od strane vatrogasaca su pružili pomoć. Nakon evakuacijske vježbe posjetili smo pošumljeno područje koje je bilo u velikom riziku od klizišta.

Drugi dan posjete Caritas Austrije i Bosne i Hercegovine posjetili su Caritas Banja Luke. Tijekom posjete Mihaela Condac je imala priliku čuti o aktivnostima u Banjolučkoj biskupiji na Smanjivanju rizika od prirodnih nepogoda kroz riječ i fotografiju, koje je prezentirala Mara Stipić Bagarić, voditeljica projekta. Nakon razgovora organiziran je posjet vrtiću Maslačak u banja Luci, u kojem su započete aktivnosti sa djecom kroz „Pripremimo se s Hermanom“ radionice. Svoj posjet Mihaela je nastavila razgovorom sa Miletom Petrušić, korisnikom Caritasovih usluga i pokretačem svoje zajednice. Mile je predstavnici Caritasa Austrije opisao niz događaja koji su zadesili ovu zajednicu počevši od trenutka kada je nasip popustio pod bujicom vode i poplavio kuće do današnjeg dana kada ova zajednica i dalje strahuje od narednih poplava. Svoj posjet u Banja Luci Mihaela je završila posjetom farmi Livač, i obilaskom resursnog centra koji je izgrađen za potrebe projektnih aktivnosti.

Treći dan posjete Caritas Austrije i Bosne i Hercegovine posjetili su Caritas Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan biskupije. Tijekom posjete Mihaela je imala priliku sudjelovati radionici za poljoprivrednike koji se bave plasteničkom proizvodnjom. Nakon radionice Zrinka Majstorović voditeljica projekta u Mostaru i Mihaela Condac su razgovarale o samom projektu u ovoj biskupiji, rezultatima i potrebama na ovom polju rada.

Posjet Caritasa Austrije dio je redovitih posjeta Caritasa Austrije za praćenje implementacije projekta Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda u Bosni i Hercegovini. (kta/caritas.ba)

CARITAS
Sarajevo, 24. listopad 2016.

Povezani članci

Back to top button