Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA POSJETIO MISIJSKU SREDIŠNJICU U SARAJEVU

U popodnevnim satima 26. listopada 2016. biskup banjolučki mons. Franjo Komarica posjetio je Misijsku središnjicu u Sarajevu. Tom prigodom čestitao je mons. Luki Tunjiću novom nacionalnom ravnatelju Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine na novoj službi i izrazio radost što je u Misijskoj središnjici došlo do određenog preuređenja prostora i što je postavljena mini izložba suvenira iz misijskih zemalja koje su misionari, prigodom svojih posjeta zadnjih desetljeća, poklanjali. Nažalost, svi eksponati nisu izloženi zbog nedostatka prostora.

Biskup Komarica dobro poznaje projekte Misijske središnjice i misijsku svijest naših vjernika. On smatra da naši vjernici imaju dobro srce, da su se spremni odazvati na sve akcije koje se pokrenu ali da tu ima još dosta prostora za misijsko djelovanje i animaciju. Kazao je da je na Misijsku nedjelju propovijedao u duhu Papinih poruka, kako i na koji način ih shvatiti i provesti u našim prilikama, ali da je posebno istaknuo važnost misijskog lista Radosna vijest. Složili su se da bi svaka župa trebala primati barem po jedan primjerak Radosne vijesti koja promiče misijsku zauzetost Crkve a posebno misionara iz našeg naroda. Složili su se, također, da bi trebalo što više razmjenjivati ideje, programe i sve informacije vezane za misije. Važno je umrežavati sve razine počevši od biskupa, svećenika, redovnika, redovnica a posebnu pozornost svratiti sjemeništima i bogoslovijama te laicima. Vjeroučitelji koji predaju u školama mogu biti izuzetni „misionari“ u školama i svojim župama.

Neizbježna tema je bila i teško stanje u Banjolučkoj biskupiji koje realno otežava provedbu svih misijskih projekata kao i svih drugih pastoralnih nastojanja. Biskup Komarica je naglasio da nemamo pravo šutjeti o svemu što se dogodilo i da s tim stanjem treba puno više upoznavati Europu i cijeli svijet. Političari koji predstavljaju Hrvate u BiH u tome su dobrano zakasnili i zakazali. No, usprkos svim nedaćama kroz koje smo prošli, stanju vjernika i svećenika, uvijek iznova trebamo se pitati jesmo li učinili sve što smo mogli i možemo li, i u ovakvim uvjetima, učiniti više.

U ime Banjolučke biskupije izrazio je spremnost na suradnju s Misijskom središnjicom i nadu da ćemo otvorena srca i duha odgovoriti potrebama naših vjernika i misija bez obzira na poteškoće s kojima se svakodnevno susrećemo. Mons. Tunjić je zahvalio na posjeti, spremnosti na suradnji te riječima ohrabrenja i potpore.

missio.ba
Sarajevo, 27. listopad 2016.

Povezani članci

Back to top button