IzdvajamoVijesti 2016. godina

PORUKA BISKUPA BISKUPSKE KONFERENCIJE BOSNE I HERCEGOVINE U POVODU JUBILEJA ZATVORENIKA

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 27. listopada 2016. uputili su svoju Poruku u povodu Jubileja zatvorenika koji će biti obilježen 5. i 6. studenog 2016. u Godini milosrđa. Poruku pod naslovom „Utamničena pohoditi i za zatvorenike moliti“ donosimo u cijelosti:

UTAMNIČENA POHODITI I ZA ZATVORENIKE MOLITI

U skladu s pozivom Svetoga Oca u Pismu proglašenja Jubileja milosrđa „Lice milosrđa“ da ponovo otkrijemo „tjelesna djela milosrđa: gladna nahraniti, žedna napojiti, gola zaodjenuti, stranca prihvatiti, bolesna ozdraviti, zatvorenoga posjetiti i mrtva pokopati“, cijela Crkva pozvana je 5. i 6. studenoga 2016. obilježiti Jubilej zatvorenika. U tom duhu Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije u subotu 5. studenoga organizirat će u Rimu od 15.00 do 17.00 sati Euharistijsko klanjanje i mogućnost pristupa sakramentu pomirenja za zatvorenike te hodočašće prema svetim vratima na bazilici sv. Petra. U nedjelju, 6. studenoga u 10.00 sati Euharistijsko slavlje u bazilici sv. Petra predvodit će papa Franjo, a prije toga bit će izrečena svjedočanstva i moljena krunica. Sve će završiti susretom u dvorani Pavla VI. u Vatikanu.

Želja nas biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine jest da i u našim biskupijskim zajednicama bude obilježen ovaj Jubilej tako što će se cijela krajevna Crkva ujediniti u molitvi za osobe koje se nalaze u zatvorima.

Ovaj Jubilej zatvorenika u Godini Božjega milosrđa potiče nas da duhom uđemo u svijet koji nam je nepoznat, o kojem najčešće i ne razmišljamo i o kojem uglavnom imamo vlastite predodžbe, koje ne moraju odgovarati stvaranosti. Potrebno je prije svega podsjetiti se da je riječ o našoj braći i sestrama koji žive svoje teške dane neslobode. Oni koji se nalaze u zatvorima zbog djela nasilja ili drugih teških čina primorani su nositi se iznutra s teretom vlastitoga grijeha te izvana s činjenicom da im je sloboda ograničena na jedan mali prostor življenja i djelovanja u kojem nije lako postati bolji čovjek. Ima i nemali broj onih koji su skrivili teža ili lakša djela zbog nehata ili čak trenutka nepažnje koji su uzrokovali ponekad i teške nesreće poput prometnih nesreća, nesreća u tvornicama itd. Nerijetko je riječ o dobrim i savjesnim osobama koje teško pate i na duši i u tijelu iako su možda samo za trenutak bili nepažljivi ili su u određenom momentu, možda i u dobroj namjeri, donijeli pogrešnu odluku. U zatvoru se sigurno barem ponekad nađu i nevine osobe, a nije mali broj zemalja u kojima mnogi čame u zatvorima samo zato što politički razmišljaju drugačije. Nisu rijetke zemlje u kojima osuđuju, čak i na smrtnu kaznu, osobe optužene za navodnu blasfemiju iza koje su najčešće krije želja za materijalnom dobiti ili mržnja prema drugima i drugačijima. Među takvim osobama nalazi se i velik broj kršćana. Ne smijemo zaboraviti ni brojne otete osobe ili žrtve trgovine ljudima koja je jedna vrsta modernoga ropstva.

Kao vjernici vjerujemo da Bog ljubi svakoga čovjeka i da smo svi grješnici te kao takvi potrebni Božjega milosrđa i praštanja, ali i praštanja svojih bližnjih. Bog ljubi i sve osobe u zatvorima pa smo i mi pozvani ljubiti ih i tu ljubav pokazati kroz molitvu i dobra djela. Zato pozivamo sve članove svojih biskupijskih zajednica da se posebno 5. i 6. studenoga ove godine ujedinimo u molitvi za sve zatvorenike u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom svijetu. Neka milosrdni Otac obrati srca onih koji su počinili teška nedjela oduzimajući život svome bližnjemu ili su teško povrijedili druge ili su svojim zlim činom teško naštetili društvenoj zajednici. Neka usmjeri njihove korake na put dobra. Neka u svom milosrđu podari mir svima koji se teško nose sa svojom kaznom ili trpe nepravde tijekom služenja kazne.

U svojim molitvama nipošto ne smijemo zaboraviti djelatnike u zatvorima koji se na osobit način susreću sa svim onim što osobe proživljavaju u zatvorima. Uzdignimo svoje molitve i za njih da svoj odgovorni posao vrše u skladu s Božjim zapovijedima i ljudskim zakonima i da uvijek imaju oka, uha i srca za osobe u zatvorima.

Svećenike, redovnike, redovnice i sve druge osobe angažirane u pastoralu potičemo da 5. i 6. studenoga posebnu pozornost posvete osobama u zatvorima. Pozivamo sve vjernike da se ujedine sa Svetim Ocem u molitvi za zatvorenike. Na osobit način potičemo sve koji mogu, a osobito rodbinu da pohode osobe u zatvorima. To se na osobit način odnosi na župe na čijem se teritoriju nalazi pojedina zatvorska ustanova. Neka pokušaju dogovoriti se s mjerodavnima da se toga dana u zatvoru slavi sv. Misa i organizira susret sa zatvorenim osobama. Također potičemo da se u svim župnim crkvama i drugim liturgijskim prostorima u nedjelju, 6. studenoga, na osobit način moli za zatvorenike kako bi i oni osjetili za sebe brigu crkvene zajednice.

Na osobe u zatvorima zazivamo Božji blagoslov i molimo zagovor Blažene Djevice Marije i želimo da posebno tih dana osjete Božju blizinu i utjehu. Neka Gospodin nagradi svaki čin ljubavi iskazan prema zatvorenim osobama. Sve najiskrenije pozdravljamo!

Sarajevo, 27. listopada 2016.

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik BK BiH, s. r.

Mons. Franjo Komarica
biskup banjolučki, s. r.

Mons. Ratko Perić
biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, s. r.

Mons. Tomo Vukšić
vojni biskup, s. r.

Mons. Pero Sudar
pomoćni biskup vrhbosanski, s. r.

Mons. Marko Semren
pomoćni biskup banjolučki, s. r.

Povezani članci

Back to top button