Vijesti 2016. godina

KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR „IVAN PAVAO II“ U BIHAĆU

Naših prvih deset godina

Zahvaljujem svakom tko je uložio i ulaže svoj trud i snagu u odgoj i obrazovanje naše mladosti jer na taj način ispunjava svoj zadatak za budućnost – kazao je ravnatelj Slavo Grgić.

Prije deset godina,  11. listopada 2006. godine, u Bihaću je otvoren Katolički školski centar  „Ivan Pavao II“. Upravo je proslava desete obljetnice bila prilika da se okupe svi koji su na bilo koji način doprinijeli i pomogli da bihaćki KŠC stasa u jednu respektabilnu obrazovnu ustanovu kakva je danas.

Na početne dane osnutka i nastave u skučenim iznajmljenim prostorima osnovne škole u Žegaru, s petnaest učenika, preko gradnje i preseljenja u vlstitu novu zgradu s modernim učionicama i s oko 480 učenika danas,  podsjetio je ravnatelj dr. Slavo Grgić. Ujedno je uputio i zahvalu svakom tko je uložio svoj trud i rad, bivšim i sadašnjim djelatnicima, svakom tko je na bilo koji način pomogao da ova škola uz odgoj i obrazovanje bude i mjesto življenja,  mjesto gdje učenici rado borave, komuniciraju, druže se i rade, pripremajući se za mnoge ispite koji ih čekaju u budućnosti.

Zahvala biskupima Komarici i Sudaru

S izazovima novog vremena svakodnevno smo suočeni svi mi koji radimo u katoličkim školama, pokušavamo ići ukorak s vremenom, ali i svim promjenama davati jednu specifičnu, humanističku i kršćansku notu, stavljajući u prvi plan dijete, čovjeka, svakog ponaosob. Zahvaljujem svakom tko je uložio i ulaže svoj trud i snagu u odgoj i obrazovanje naše mladosti jer na taj način ispunjava svoj zadatak za budućnost – kazao je ravnatelj Grgić istaknuvši naročitu zahvalnost biskupima Franji Komarici, kao osnivaču ovog KŠC-a, i Peri Sudaru kao promicatelju katoličkog školstva i Sustava KŠC-a u BiH.

Bihaćki Katolički školski centar je, poslije višedecenijske stanke, ustvari, nastavak obrazovne funkcije koju su u Bihaću započele časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove još davne 1894. godine otvorivši u bihaćkom Klosteru pučku školu s četiri razreda. Ratnim i poratnim prilikama 1945. godine prekinut je taj period u odgoju i obrazovanju djece u gradu Bihaću koje je pokrenula Katolička Crkva. Nakon pola stoljeća, 13. lipnja 2006.g., banjolučki biskup dr. Franjo Komarica je, nakon razgovora s općinskim, kantonalnim i federalnim vlastima i gospođom Doris Pack, zastupnicom u Europskom parlamentu, potpisao dekret o osnivanju Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u sustavu „Katoličkih škola za Europu“ u Bihaću. Time je bihaćki Centar postao najmlađi od sedam KŠC-a u sustavu „Katoličkih škola za Europu“ u Bosni i Hercegovini koji su se, nakon sarajevskog 1994., počeli osnivati od 1995. godine.

U ime premijera USK-a Huseina Rošića čestitke i želje za uspjeh u budućem radu uputio je Jasmin Musić istaknuvši da će Vlada USK-a i dalje pomagati ovu školu jer se u njoj živi zajednički život i život razumijevanja.

Odgovornost i suodgovornost

Ova škola, kazao je biskup Franjo Komarica, ima za cilj osposobiti mlade ljude za konstruktivan i uspješan život i djelovanje unutar specifičnog multikulturnog i multikonfesionalnog drušva ovog vremena i ove sredine, a mladi ljudi bi trebali naučiti prakticirati samodisciplinu, preuzimati odgovornost za sebe i suodgovornost za druge, steći socijalnu otvorenost i prakticirati socijalnu angažiranost, unaprjeđivati zajedništvo i izgradnju solidarnog i mirnog svijeta uz pravilno vrednovanje različitih duhovnih, kulturnih i civilizacijskih vrednota.

Svima vama, dragi prijatelji ovih ladih ljudi, djece i učenika, ovog lijepog grada, izražavam iskrenu zahvalnost za vaše otvoreno srce i darežljivu ruku, za vaše molitve, dove, doprinose bilo koje vrste da ova mlada mirisava biljka istinskog domoljublja i čovjekoljublja uspijeva, razvija se i donosi dobre plodove u budućnosti – kazao je na kraju biskup Komarica i uručio priznanje ravnatelju Slavi Grgiću za savjestan i neumoran rad i zalaganje u stasavanju Katoličkog školskog centra u Bihaću.

S. Čelan/TABB
Bihać, 25. listopad 2016.

 

Prijatelji iz Njemačke

Profesor Andreas Bailmann u ime Abtei Gimnazium, škole partnera iz njemačkoga grada Duisburga s kojom naš KŠC ima dugogodišnju suradnju i razmjenu učenika, uz iskrene čestitke za prvih deset godina, izrazio je nadu za još boljom suradnjom ubuduće jer, kako je kazao, prilika je to da učenici i jednen i druge škole upoznaju druge kulture i tradiciju, usavršavaju jezik i šire prijateljstva.

Zahvalnice profesorima

Za desetogodišnju suradnju i potporu radu KŠC-a  prigodne poklone i zahvalnice biskup Franjo Komarica uručio je profesorima: Franji Juriću, Martini Jurić, Neveni Klepić, Svjetlani Čelan, Saši Kulenović-Petrović i Miljenku Kneževiću.

Povezani članci

Back to top button