Vijesti 2016. godina

POSJETA MINISTRA RAMIĆA SREDIŠTU BANJOLUČKE BISKUPIJE

U srijedu, 2. studenoga 2016., biskup banjolučki Franjo Komarica primio gospodina Edina Ramića ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i njegovog pomoćnika gospodina Zdravka Belju. Bio je to prvi susret biskupa Komarice i ministra Ramića.

U dužem prijateljskom razgovoru bilo je, između ostalog, poglavito riječi o stanju katoličke populacije na području Banjolučke biskupije, koja se nalazi u FBiH. Biskup je ministra izvijestio o stradanju u ratu određenog broja njegovih župa, koje su bile pod kontrolom bosanskih Srba i u kojima su dijelom župljani pobijeni, a većim dijelom protjerani i njihovi sakralni objekti srušeni. Biskup je pojasnio svojim sugovornicima kako se svih poratnih godina trudio, zajedno sa svojim suradnicima, najprije izgraditi odnosno popraviti porušene i devastirane domove katolika povratnika, ali i mnogih nekatolika, tj. Bošnjacima i Srbima. Obnavljanje crkava i drugih crkvenih objekata moralo je čekati, tako da još uvijek ima veći broj istih, koje čekaju obnovu odnosno ponovnu izgradnju.

Ministar Ramić je zahvalio biskupu za njegov prepoznatljivi trud oko pružanja raznovrsne pomoći i mnogim nekatolicima kako tijekom rata tako i poratnih godina. Izrazio je spremnost da njegovo ministarstvo pruži financijsku pomoć za dva vjerska projekta tijekom ove godine. A za druga dva za koja se biskupija kandidirala da pruži tijekom iduće godine.

Biskup je izrazio svoju duboku zahvalnost ministru Ramiću i njegovom pomoćniku Belji, kako za njihov prvi posjet središtu Banjolučke biskupije, tako i za obećanu materijalnu pomoć ponovne izgradnje u ratu porušenih crkvenih objekata.

TABB
Banja Luka, 2. 11. 2016.

Povezani članci

Back to top button