Vijesti 2016. godina

POHOD VIŠE GRUPA SJEDIŠTU BANJOLUČKE BISKUPIJE

U subotu, 5 studenog 2016., pohodile su tri različite grupe iz tri različita smjera sjedište banjolučke biskupije – katedralu i biskupa Franju.

Upravitelj raseljene župe Šimići na obroncima banjolučke Kozare, vlč. Angelo Bartulica, okupio je 10-ak svojih župljana – redom starijih osoba (jer mladih uopće nema) i hodočastio s njima – u povodu Godine milosrđa u banjolučku katedralu, gdje ih je dočekao rektor katedrale preč. mr. Ivan Pero Grgić. Svi su obavili svetu ispovijed i sudjelovali na svetoj misi, koju je predvodio vlč. Angelo. Nakon mise ih je u zgradi Ordinarijata primio njihov biskup Franjo Komarica. U dužem srdačnom susretu uz prigodno osvježenje biskup je zahvalio svima njima, a preko njih i svim drugim župljanima u ratu prisilno raseljene župe Šimići, što se i dalje drže Kristove Crkve i Kristove nauke – gdje god bili i što ne zaboravljaju svojih dubokih korijena na njihovoj baštini u selima prostrane, gorovite šimićke župe. Biskup je zajedno sa njima otišao u katedralu, u kapelu bl. Ivana Merza, te im još jednom protumačio dragocjenost svete kršćanske vjere, koju je svojim životom i svojim brojnim pisanim djelom posvjedočio blaženi Ivan. Zajedno su preporučili zagovoru bl. Ivana Merza sve članove župe Šimići, osobito raseljene po svemu svijetu. Hodočasnici su sa svojim župnikom posjetili također još neke crkvene ustanove u samom gradu.

Pedesetak učenika četvrtog razreda Srednje Škole iz Livna, zajedno sa svojih nekoliko profesora, pohodilo je katedralu, gdje ih je dočekao rektor katedrale preč. Grgić, te im protumačio najvažnije o katedrali i o banjolučkoj biskupiji. Među maturantima bili su katolici, pravoslavci i muslimani. Susreli su se nakratko i s biskupom Franjom, koji ih je pohvalio za njihovo zajedništvo i otvorenost jednih za druge u postojećoj različitosti vjerskoj i nacionalnoj. Obodrio ih je da s pouzdanjem u Boga – Stvoritelja i Prijatelja svakog čovjeka idu u budućnost, te da drže do svoga dostojanstva kao i do dostojanstva svakog čovjeka. Maturanti iz Livna su na svome rasporedu imali uplanirane također posjete pravoslavnim i islamskim bogomoljama.

Pedesetak članova Hrvatskog Društva kemičara i tehnologa iz Požege u Slavoniji stiglo je u poslijepodnevnim satima istoga dana. Prije posjete biskupu i banjolučkoj katedrali, posjetili su trapistički samostan „Marija Zvijezda“ te još neke druge kulturne i gospodarske destinacije. U katedrali je biskup Franjo zajedno s njima molio i pjevao, a zatim iznio osnovne podatke o bivšoj i sadašnjoj katedrali te općenito o biskupiji. Posebno se sa svim hodočasnicima zadržao u kapelici bl. Ivana Merza. U zgradi Ordinarijata biskup je zajedno sa svojim suradnicima priredio za goste malo osvježenje, a zatim i prikaz aktualne situacije s katoličkom populacijom u biskupiji, te naporima vodstva biskupije da se uspješno liječe još uvijek mnogobrojne ratne rane. Svi su vrlo pozorno slušali prikaz s prikladnim slikama – kao i izlaganje samoga biskupa Franje. Zamjenica predsjednika Društva mr. sc. Marica Plouček izrazila je u ime svih nazočnih članova društva zahvalnost i divljenje za sve što su čuli i doživjeli tijekom svoga boravka u sjedištu banjolučke biskupije.

TABB
Banja Luka, 5. studeni 2016.

Povezani članci

Back to top button