Vijesti 2016. godina

ODRŽANA TISKOVNA KONFERENCIJA NA KRAJU 68. REDOVNOG ZASJEDANJA BK BIH

Konferencija za novinstvo o temama i zaključcima 68. redovnog zasjedanja članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, održana je u petak, 4. studenog 2016. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Na konferenciji su govorili kardinal Vinko Puljić, metropolit nadbiskup vrhbosanski predsjednik BK BiH, i mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH i dopredsjednik BK BiH.

Nakon pročitanog priopćenja sa zasjedanja, nazočnim medijskim djelatnicima obratio se kardinal Puljić koji im je zahvalio za nazočnost i spremnost da javnost izvijeste o zaključcima zasjedanja. Osvrćući se na završeno zasjedanje, kazao je da je kao predsjednik BK BiH veoma zadovoljan konstruktivnom suradnjom kao i sudjelovanjem delegata BK BiH na brojnim međunarodnim susretima od kojih su neki, kako je istaknuo, bili organizirani i u BiH. Dodao je da je u središtu zasjedanja bila briga za Vrhbosansko bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu te za Nadbiskupijsko sjemenište „Petar Barbarić“ u Travniku, a razmotrili su i aktualna događanja.

Biskup Vukšić je na početku svog obraćanja nazočne medijske djelatnike pozdravio i u svojstvu predsjednika Vijeća za medije pri BK BiH izrazivši također suodgovornost s novinarima u izgradnji pozitivnog javnoga mišljenja. Podsjetio ih je da će, zajedno s mons. Perom Sudarom, pomoćnim biskupom vrhbosanskim, 5. studenog 2016. u Skadru sudjelovati kao delegat na Misi beatifikacije slugu Božjih Vicensa Prennushija, nadbiskupa Drača, i 37 drugova mučenika iz vremena komunizma od 1945. do 1974., među kojima su i dvojica kosovskih Hrvata fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola. Zamolio je medijske djelatnike da tom događaju posvete pažnju. „Zašto njih spominjem? Jednostavno zato što nam ovakvi primjeri svima mogu poslužiti kao nadahnuće da se vjernost velikim idejama i velikim načelima, osnovnim pravilima koja promovira kršćanstvo, na kraju vraća kao pobjeda čak i u povijesti, bez obzira što se na početku činilo kao da su poraženi. Povijesni poraz u vjernosti uvijek se pretvara u pobjedu pred dragim Bogom“, ustvrdio je biskup Vukšić.

Na novinarsku zamolbu da pojasni svoj stav o nedavnim uhićenjima desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine, kardinal Puljić je podsjetio da je tijekom nedavnoga rata obilazio razna mjesta sukoba i stradanja te poimence spomenuo stradanje nevinih u mjestu Vidovice pokraj Orašja i u mjestu Laništa pokraj Brčkog. „Prolazio sam sva ta područja gdje su ljudi protjerani, poubijani i crkve popaljene. I, jednostavno, iz Bosanske Posavine kao da se ništa nije dogodilo. Sada odjedanput optužuju se oni koji su se branili“, kazao je kardinal Puljić koji je istaknuo da ne želi braniti zločin, već ukazati da se ovdje radi o selektivnom pristupu radi kojeg izražava zabrinutost. „Izgleda da smo krivi što smo opstali na tom dijelu“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući da do sada nije na temeljit način ni ukazano da bi netko trebao odgovarati za zločine koji su počinjeni nad tamošnjim stanovništvom.

Konferenciju je moderirao generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

KTA
Sarajevo, 4. studeni 2016.

Povezani članci

Back to top button