Vijesti 2016. godina

EUROPSKA AKADEMIJA BANJOLUČKE BISKUPIJE NA “INTERLIBERU”

Na ovogodišnjem međunarodnom sajmu knjiga „Interliber“, koji se održava na Zagrebačkom Velesajmu od 8. do 13. studenog 2016. nastupit će po prvi puta i Europska akademija Banjolučke biskupije sa svojim partnerom „Ekološkim glasnikom“ iz Donje Lomnice pokraj Zagreba. Bit će to prilika, na ovoj smotri pisanog stvaralaštva,javnosti predstaviti izdanja koja su posljednjih godina nastala u ustanovama Banjolučke biskupije: Biskupskog ordinarijata, župnih zajednica, samostana, Caritasa i Europske akademije. Unatoč svakovrsnim nedaćama kojima su godinama izloženi kako Katolička crkva na ovim prostorima tako i preostali Hrvati, uspjelo se ipak napisati i objaviti značajan broj knjiga od kojih će jedan broj biti izložen i predstavljen javnosti na ovogodišnjem „Interliberu“. Riječ je uglavnom o literaturi iz područja crkvenog, vjerskog, duhovnog, društveno-povijesnog i kulturnog života Katoličke crkve i hrvatskog naroda s područja Banjolučke biskupije.

Drugog dana Sajma, u srijedu, 9. studenog s početkom u 16 sati bit će predstavljena najnovija knjiga u izdanju Europske akademije Banjolučke biskupije i HKD Napredak iz Sarajeva, autora Ante Ivića, s naslovom „Katoličko stanovništvo župa Banja Luka i Ivanjska do 1818.“ Riječ je o prvoj od tri knjige g Ivića s ovom tematikom.

Prva knjiga predstavlja pregled i analizu okolnosti koje se tiču povijesti, demografije,migracija, načina života i različitih okolnosti u prošlosti, do 1818. godine. Razdoblje završava prestankom epidemije velike kuge i obrađenim skupom više od 25 tisuća matičnih upisa i gotovo 3.000 prezimenskih inačica katoličkog pučanstva koje je živjelo na području župe Banja Luka i Ivanjska (trokut od Prosare i Motajice, pa sjeverno od Bočca, obrubljen Vrbasom i obroncima Kozare).

Druga i treća knjiga, koje su u pripremi za tisak, predstavljaju objavu arhivske građe, transliteriran i transkribiran tekst matičnih knjiga ovih župa.

U 10 poglavlja u prvoj knjizi obrađen je povijesni kontekst do dolaska osmanlija na ovo područje, potom osmanlijsko osvajanje i novi etno konfesionalni odnosi, obilježja ekonomskih i gospodarskih odnosa, migracije, prezimena i podrijetlo prezimena, demografske promijene, prostor nesigurnosti, razdoblja sukoba nakon Bečkog rata i posljedice koje su iz toga proistekle, vjerske prilike i crkvena organizacija te svakodnevni život u ovim prostorima.
U drugoj i trećoj knjizi su obrađene matične knjige župa Ivanjska i Banja Luka s imenskim obrascima u maticama,prezimena katolika obje župe te vođenje matica u tursko doba. U njima su također i dodaci: Katolički i pravoslavni naseljenici uz Savu 1725. godine; Krizmanici u župama Ivanjska i Banja Luka 1742. godine; Katoličke obitelji župe Ivanjska i Banja Luka 1742. I 1768 godine; Prezimena umrlih od kuge između 1763 i 1817 godine; Prezimenik župa Ivanjska i Banja Luka 1729.-1818 godine; Indeks prezimena krštenih u župi Banja Luka 1840-1931 godine; Svećenici na službi u župi Ivanjska 1729.-1818. godine kao i popis svećenika na službi u župi Banja Luka 1753 do 1814 godine.

Budući je protjerivanjem hrvatskog, katoličkog stanovništva s područja Banje Luke i okolnih mjesta i župa, u zadnjoj dekadi prošlog stoljeća, došlo do drastične promjene u strukturi stanovništva te da sadašnji upravitelji i njihove politike ovih područja svim silama čine da se što temeljitije zaboravi tko je prije dvadesetak godina nastanjivao ova područja i tko je autohtono domicilno stanovništvo cilj ovog i sličnih projekata je spriječiti memoricid te činjenično, znanstveno rasvijetliti povijesni kontekst te naseljenost ovih prostora u vremenima do nasilnog etničkog čišćenja od Hrvata i katolika 90-tih godina prošlog stoljeća, pa do danas, što se najbolje može rasvijetliti obradom i javnim objavljivanjem sadržaja iz matičnih knjiga ovdašnjih župa.

KTA
Zagreb, 7. studeni 2016.

Povezani članci

Back to top button