Vijesti 2016. godina

ODRŽANA REDOVITA REKOLEKCIJA SVEĆENIKA BANJOLUČKE BISKUPIJE

U prostorijama Banjolučkog ordinatrijata u srijedu 16. studenoga održana je redovita rekolekcija svih banjolučkih svećenika u pastoralu. Okupljeni svećenici, njih 35, započeli su svoj duhovno – pastoralni susret s klanjanjem u katedrali te pristupanjem sakramentu sv. Ispovijedi.

Nakon kratkoga predaha uz osveženje uslijedilo je predavanje na temu: Božje milosrđe u sakramentu Bolesničkoga pomazanja kojega je održao vlč. dr. Slavo Grgić, ravnatelj KŠC-a u Bihaću. Predavač nam je Sakrament približio polazeći na izvore: biblijske i crkvene dokumenete kroz povijest i danas. Posebno se osvrnuo na česti problem prakse kod naših vjernika koji su još opterećenih nekadašnjim nazivom ovoga sakramenta: posljednje pomazanje te nikako da vjernički svjesno prihvate naziv sa svojim drugačijim sadržajem: bolesničko. Zato se taj sakrament u praksi često izbjegava jer ga ne doživljavaju kao Božju okrjepu bolesniku u teškim životnim neprilikama već kao najava pogrebnoga vozila i lijesa. Razumije se da su svećenici učitelji u vjeri i zato su dodatno pozvani uložiti snage i koristiti svaku priliku u tumačenju ovoga divnoga sakramenta Božje okrjepe za svakoga čovjeka – kršćanina u trenutcima bolesti, starosti i nemoći. Nakon predavanja uslijedila su pitanja ali i iznošenje iskustava s terene.

Organizator rekolekcija vlč. Žarko Vladislav Ošap, banjolučki župnik, na kraju je zahvalio svim ovogodišnjim predavačima, a bilo ih je šestorica (šest rekolekcija) koji su dali svoj doprinost da u ovoj izvanrednoj Jubilejskoj godini Božjega milosrđa sve naše rekolekcije budu prožetom istinom vjere: Božje milosrđe na djelu u sakramentima Crkve. Također je najavio neka događanja iduće godine vezano uz naše svećeničke susrete kao što su: prva rekolekcija će, ako Bog da, biti 15. ožujka 2017. na kojoj ćemo imati gosta-predavača prof. dr. sc. Ivana Poljakovića, sa sveučilišta u Zadru i predsjednika apologetske Udruge „Bl. Ivan Merz“ koji će progovoriti na temu: O dženderizmu, te o planiranom hodočašću svećenika u lipnju na grob Bl. Alojzija Stepinca u zagrebačku katedralu i u Blaženikov Krašić.

Druženje svećenika nastavljeno je zajedničkim objedom.

TABB
Banja Luka, 16. studenog 2016.

Povezani članci

Back to top button