Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA U VIŠEDNEVNOM SLUŽBENOM POHODU U TRI ZEMLJE SREDNJE EUROPE

Banjolučki biskup dr. Franjo Komarica boravio je u jednotjednom službenom pohodu u tri zemlje Srednje Europe: Njemačkoj, Češkoj i Austriji, moleći pomoć za svoju – ratom teško nastradalu biskupiju.

Na poziv voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica Reutlingen, Metzingen i Tübingen, don Ante Kutleše, biskup je u nedjelju 13. studenog 2016. predslavio koncelebrirane svete mise u Hrvatskoj katoličkoj zajednici sv. Obitelji u Reutlingenu, sv. Nikole Tavelića u Metzingenu i sv. Vinka Paulskog u Tübingenu.

U sva tri mjesta se okupilo po više stotina vjernika, među kojima je bio veliki broj porijeklom iz Banjolučke biskupije i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, U gradiću Metzingen je Hrvatska katolička zajednica slavila blagdan svoga nebeskog Zaštitnika sv. Nikole Tavelića, pa su se njoj pridružili na svečanoj misi i vjernici iz susjednih hrvatskih katoličkih misija. Zajedno s biskupom Franjom koncelebrirali su voditelj Zajednicā don Ante Kutleša i župni vikar vlč. Ivica Zrno. Liturgijsko pjevanje okupljenog mnoštva predvodila je pastoralna suradnica redovnica Mirjam Laco i njezine pomoćnice u župnom zboru. Na svim misama je po želji voditelja zajednica don Kutleše skupljano za brojne potrebe Banjolučke biskupije – od izgradnje u ratu porušenih crkava do zbrinjavanja siromašnih članova biskupijske zajednice.

Biskup Komarica je u svojim propovijedima zahvalio hrvatskim katolicima što i u tuđini ne zaboravljaju prakticirati svoju vjeru niti zanemaruju svoj rodni kraj i svoja drevna ognjišta. Zahvalio im je i za njihov novčani dar za potrebe siromašnih župnih i redovničkih zajednica u njegovoj biskupiji.

Biskup je u sjedištu Zajednice Reutlingen imao posebne duže susrete s većim brojem vjernika svoje biskupije i iz drugih dijelova Bosne, koji su se zanima za mogućnosti održivog povratka u rodni kraj. Oni su zahvalili biskupu za njegovo neumorno zalaganje oko obrane obespravljenih katolika u Bosni.

Nastavljajući svoje službeno putovanje biskup je tijekom proteklih dana u više gradova Njemačke, Češke i Austrije imao službene susrete s predstavnicima crkvenih zajednica te domaćih političara. Svima je iznosio aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini, posebno katolika u svojoj biskupiji i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, gdje su oni brojčano dramatično istrijebljeni, a preostali uglavnom vrlo siromašni. Biskupovi sugovornici su pokazali razumijevanje za biskupove molbe i obećali da će razmatrati mogućnosti za učinkovitu pomoć.

TABB
Banja Luka, 19. 11. 2016.

Povezani članci

Back to top button