Vijesti 2016. godina

U BANJOJ LUCI ODRŽAN 29. REDOVITI SASTANAK VOJNIH KAPELANA

Svećenici, koji djeluju u Vojnom ordinarijatu u BiH, održali su svoj 29. redoviti sastanak 23. studenog 2016. u Banjoj Luci. Započeli su ga slavljem Svete mise u kapelici Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije u vojarni „Kozara“. Pri tomu ih je posebice obradovalo što im se, iako je bio radni dan, na Misi pridružilo također tridesetak vojnika i časnika, predvođenih generalom Markom Stojčićem.

Svetu misu je predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. Polazeći od Isusovih riječi, prethodno pročitanih o odlomku iz Evanđelja: „Svojom ćete se postojanošću spasiti“ (Lk 21,19), Biskup je u svojoj propovijedi podsjetio na njihovu trajnu vrijednost. Naime, postojanost i dosljednost u vjeri, poštenju i dobrim djelima je način svjedočenja, ispovijedanja vlastite vjere i put spasenja. To je i način izgradnje kraljevstva Božjega na zemlji, koje je u ovom svijetu već prisutno po Isusovu utjelovljenju, po Riječi Božjoj koja stalno odzvanja, po sakramentima koje Crkva dijeli, ali također po našoj postojanosti. To je stvarnost koju treba živjeti. Trebamo tražiti i ostvarivati kraljevstvo Božje u ovome svijetu. Mi smo Kristovi suradnici u ostvarivanju Kraljevstva Božjega u koje je ugrađena i naša ljudskost. U tom nastojanju, kršćanin uvijek nailazi također na protivljenja, prijezir, nepravedne zakone, omalovažavanje kršćanskih vrjednota. Zahtjevno je biti dosljedan. Stoga zahvaljujemo Kristu Gospodinu, završio je biskup Vukšić, za primjer postojanosti i za pouku današnjeg Evanđelja te molimo zagovor svih svetaca, da bismo mogli postojano trajati u ljudstvu, poštenju i kršćanskim vrlinama, koje trebaju resiti svakoga kršćanina.

U radnom dijelu vojni kapelani su izrazili zadovoljstvo ovogodišnjim molitvenim pohodom Bobovcu i, odlučni da se ova lijepa tradicija nastavi, tražili načina kako ubuduće predusresti neke probleme, koji se pojavljuju, i kako popraviti neke uočene nedostatke tehničke naravi. Saslušali su također izvještaj o hodočašću u Mariju Bistricu te o nemilim događajima hapšenja branitelja iz Orašja. Informirani su i o pripravama za božićni koncert, kojega hrvatska sastavnica Oružanih snaga, u suradnji s drugim glazbenicima i pjevačima, održava svake godine u Domu Oružanih snaga u Sarajevu. A glavni naglasak je stavljen na dogovor o pripravama vojnika za Božić u obliku duhovnih obnova i ispovijedi, koje vojni kapelani organiziraju u svakoj stalnoj vojnoj kapelaniji i svakoj vojarni, u koju vojarni kapelani dolaze povremeno. Preporučeno je da se, gdje god je to moguće, nastavi i proširi lijepa suradnja s drugim svećenicima, koji se rado odazivaju i pomažu vojnim kapelanima, posebice u prigodama velikih ispovijedi.

Ovaj put je vojne kapelane ugostio don Marijan Stojanović, vojni kapelan u Banjoj Luci, a dogovoreno je da domaćin sljedećega sastanka bude don Ivo Jezidžić, vojni kapelan u Rajlovcu i Butmiru.

KTA
Banja Luka, 24. studeni 2016.

Povezani članci

Back to top button