Vijesti 2016. godina

CARITAS AUSTRIJE U POSJETU CARITASU U BIH

U sklopu projekta „Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda“, od 30. studenog do 2. prosinca 2016. Birgit Ertl iz Caritasa Austrije posjetila je Caritas Bosne i Hercegovine. Cilj posjeta Caritasa Austrije bila je evaluacija dosadašnjih rezultata i planiranje budućnosti na projektu Smanjivanja rizika od prirodnih nepogoda i izgradnji kapaciteta lokalnih zajednica i Caritasa u Bosni i Hercegovini. Svoj posjet gđa. Birgit Ertl započela je 30. studenog, u Caritasu Bosne i Hercegovine razmatrajući rezultate i planirajući susret s ravnateljima Caritasa u Bosni i Hercegovini.

Susret ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i Caritasa Austrije upriličen je 1. prosinca u prostorijama Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Sastanku su nazočili ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije mons. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan don Ante Komadina, predstavnica Caritasa Austrije Birgit Ertl i voditeljica projekta iz Caritasa Bosne i Hercegovine Dijana Muzička. Ravnatelji su na sastanku informirani o postignućima i rezultatima Caritasa u BiH na ovomu, te su vidjeli video materijal snimljen za potrebe promocije projekta. Kroz razgovor s Caritasom Austrije ravnatelji Caritasa u BiH dogovorili su nastavak projekta za period od dvije godine. Projekt će se zasnivati na aktivnostima koje će izgrađivati kapacitete lokalnih zajednica i Caritasovih djelatnika u BiH, volontera i kreiranje volonterske mreže, ali i organiziranjem akcija koje će imati za cilj smanjiti rizik i ojačati lokalnu zajednicu. Svakako, kroz projekt će se zadržati najuspješnije aktivnosti iz 2016. godine.

Gđa. Birgit Ertl posjetila je i obitelj u Mostaru, koja je dio projekta „Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda“. Obitelj Drage Glibića broji sedam članova, a kroz projekt su potpomognuti izgradnjom plastenika na sigurnijem mjestu, zaštićenom od jakih vjetrova i poplava. Obitelj je prošla edukaciju kako održavati usjeve u plasteniku što duže, te koji usjevi se mogu sijati tijekom određenog perioda. Svoje znanje s edukacije obitelj Glibić je primijenila u sjetvi zelene salate, luka, blitve i ostalih usjeva koji se prije zime mogu sijati. Ova obitelj svoje proizvode ponudila je susjedima, koji su zainteresirani za kupovinu, a obitelj može određenu količinu zadržati i za svoje potrebe.

Treći dan posjeta predstavnica Caritasa Austrije provela je s djelatnicima Caritasa Bosne i Hercegovine u razgovoru o planovima za budućnost Caritasa, rezultatima kroz godinu i ostalim tekućim pitanjima.

CARITAS
Sarajevo, 5. prosinac 2016.

Povezani članci

Back to top button