Vijesti 2016. godina

VOJNA KAPELANIJA U BANJOJ LUCI PROSLAVILA SVETKOVINU BEZGREŠNOGA ZAČEĆA BDM

Vojna kapelanija Bezgrešnoga Začeća Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci, sa sjedištem u vojarni „Kozara“, gdje u dušobrižništvu djeluju don Marijan Stojanović i fra Miroslav Kljajić, proslavila je svoju nebesku zaštitnicu 8. studenoga 2016.

Svetu misu predvodio je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji četvorice svećenike koji djeluju u vojnom dušobrižništvu. Uz vojnike i civile, koji djeluju u vojarnama na banjolučkom području, na Misi su sudjelovali također načelnik zajedničkoga stožera Oružanih snaga BiH general Anto Jeleč, general Marko Stojčić koji djeluje u Banjoj Luci, dopredsjednik RS Josip Jerković, drugi katolici iz javnoga i društvenoga života Banja Luke te časne sestre.

U propovijedi, vođen Gospinim riječima: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ (usp. Lk, 1,38), biskup je podsjetio da obilježavamo svetkovinu kojom ispovijedamo katoličku vjersku istinu da je blažena Djevica Marija, Majka Isusova, začeta u krilu svoje majke svete Ane bez ljage istočnoga grijeha. Za Majku Isusovu time ispovijedamo vjeru da je, kao jedina osoba u povijesti spasenja, unaprijed bila zaštićena od istočnoga grijeha i njegovih posljedica kako bi kasnije Gospa, sama bez grijeha, mogla postati dostojno boravište Sina Božjega. Ovaj blagdan, kojim ispovijedamo vjeru u Gospinu bezgrešnost, i kojim se sjećamo njezina početka u krilu majke Ane, istovremeno je najava Kristova dolaska, zora našega spasenja, početak povijesnoga Božjega dolaženja među ljude, prvi čas „došašća“ Božjega.Time istinu Kristova dolaska među ljude proslavljamo na način sjećanja. No, osim na način blagdanskoga sjećanja i obilježavanja, Isus među ljude redovito dolazi za vrijeme svakoga slavlja Svete Mise, jer vjerujemo da je on stvarno prisutan svojim tijelom i svojom krvlju pod prilikama kruha i vina.Tako se svako slavlje svete Mise sastoji od „došašća“, odnosno naše priprave na Isusov dolazak, i „božića“, odnosno Isusova dolaska među ljude.U nadi očekujemo također Isusov ponovni dolazak na kraju vremena, kada će se pojaviti kao milosrdni sudac. Tako, gledano pod vidom konačnoga i vječnoga spasenja, cijeli ljudski životni vijek, kao i cijela ljudska povijest, treba se tumačiti kao jedno drukčije i dugo „došašće“, koje će završiti trajnim „božićom“ – zajedničkim životom Boga sa spašenima. A da bismo se dostojno pripravili za Isusov dolazak i omogućili mu da se zaista plodonosno nastani u nama – bilo na razini trajne memorije, bilo na razini Euharistije, bilo na razini ponovnoga dolaska o svršetku svijeta – potrebno je da u životu primijenimo Gospino pravilo, koje smo čuli na kraju današnjeg Evanđelja: da budemo službenice i službenici Gospodnji (usp. Lk 1,38).

Poslije Svete mise vojnici katolici su organizirali predbožićni domjenak za više od 400 uzvanika.Na njemu su sudjelovali također brojni pravoslavci i muslimani koji djeluju u vojsci, a pridružili su se i mons. Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup, brojni svećenici, generalni konzul RH u Banja Luci Zlatko Kramarić, predstavnici konzulata RH iz Mostara i nekih poduzeća iz RH, koja imaju svoje poslovnice u ovom gradu.

U vrlo svečanom ozračju, na početku domjenka sve goste pozdravili su brigadir Vlado Blažanović i biskup Vukšić, koji je zahvalio organizatorima i izrazio radost zbog prisustva tolikih uzvanika te katolicima i pravoslavcima čestitao skorašnji blagdan Božića, a svima zaželio sretnu Novu Godinu. No posebice lijepu gestu učinili su vojnici katolici time što su na kraju cijeloga slavlja svojim darom omogućili ručak u pučkoj kuhinji za oko 60 osoba.

KTA
Banja Luka, 9. prosinac 2016.

Povezani članci

Back to top button