Vijesti 2016. godina

ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA REDOVNICA BANJOLUČKE REGIJE

U nedjelju, 11. prosinca 2016. u samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove „Novi Nazaret“ u banjolučkom naselju Budžak, časne sestre banjolučke regije četiriju redovničkih zajednica: Klanjateljica Krvi Kristove, Milosrdnica, Misionarki Ljubavi i Službenica Blažene Djevice Marije, njih 30-ak, imale su adventsku duhovnu obnovu koju je predvodio vlč. Žarko Vladislav Ošap, župnik banjolučke župe Pohoda Blažene Djevice Marije.

Susret je započeo molitvom i prigodnim razmatranjem pod naslovom: Redovnica- žena nade i navjestiteljica Radosne vijesti. Župnik Ošap naglasio je da su pozvani u adventskom vremenu učiti hodati u svjetlu Božje Riječi te „u srcu prebirati“ objavljenu istinu da je u Božiću Bog postao Emanuel – Bog s nama otkrivajući svoju čežnju da se nastani u svakom čovjeku.

„Zato smo mi, koji imamo iskustvo duhovnoga poziva, pozvani i osobno živjeti čežnju za Bogom koja se konkretizira u želji da dobro činimo svakom čovjeku, posebno malenima. Samo tako možemo istinski slaviti i radovati se Božiću. U protivnom naći ćemo se u zboru onih koji su ‘ukrali ili kradu’ Boga Božiću, jer tamo gdje se izgubi malenost, skromnost i radost duha koji je sa sobom donio Veliki Bog u Malom Djetetu tada nestaje istine da je Bog Emanuel koji danas, po nama, želi biti rođen u svakom čovjeku. Zato nam se boriti protiv svake pomutnje i nereda vrijednosti istinskim i radosnim svjedočenjem Božje ljubavi koja u Božiću glasi: Ljubi me, kao što sam ja tebe ljubio“, kazao je vlč. Ošap.

Završavajući razmatranje, vlč. Ošap pozvao je sve da se ugledaju u Marijinu vjeru, čistoću srca, duše i tijela i uz pomoć njezina zagovora nastojimo živjeti duh Božića. „Po Mariji, Krist na izniman način stanuje u srcu svakoga onoga koga je pozvao u svoju službu, u duhovni stalež. Marija, žena vjere i nade, uvijek vodi k Isus i u nama snaži ljubav prema njemu i i svakom čovjeku kojega je On toliko ljubio da se za njega utjelovio“, zaključio je vlč. Ošap.

Nakon razmatranja uslijedila je priprava za svetu ispovijed, a na raspolaganju sestrama za sakrament pomirenja bili su vlč. Ošap i o. Zvonko Topić, trapist. Dok su sestre pristupale pojedinačnoj ispovijedi, bilo je izloženo Presveto pred kojim su, prije blagoslova, izmolile i svečanu Večernju.

Duhovna obnova je završila zajedničkim druženjem kod obiteljskog stola.

KTA
Banja Luka, 14. prosinac 2016.

Povezani članci

Back to top button