Vijesti 2016. godina

OBILJEŽENA ŠESTA OBLJETNICA POSVETE ŽUPNE CRKVE POHODA BDM U BANJOJ LUCI

Na treću nedjelju Došašća, 11. prosinca 2016. svečanim Euharistijskim slavljem župa Pohoda Blažene Djevica Marije u Banjoj Luci obilježila je šestu obljetnicu posvete svoje župne crkve. U ovoj župnoj crkvi vjernici se tijekom Došašća okupljaju svakoga dana na misama Zornicama s prigodnim homilijama, koje uz župnika, predvode petorica banjolučkih svećenika: vlč. Anđelo Bartulica, vlč. Boris Ljevak, vlč. Boris Jorgić i vlč. Dražan Mirčić.

Euharistijsko slavlje u nedjelju predvodio je vlč. Zvonimir Matijević koji je, uz pomoć župljana i donatora, obnovio ovu crkvu dok je bio župnik ove župe od 1997. do 2011. godine. Po završetku obnove crkvu je 11. prosinca 2010. posvetio banjolučki biskup Franjo Komarica i tom prigodom ugradio moći blaženog Ivana Merza, kojega s ponosom ova župna zajednica naziva Banjolučaninom jer je kršten upravo u toj župnoj crkvi, 2. veljače 1897.

Na početku Svete mise sve prisutne pozdravio je župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap. Vlč. Matijević je, uz vidljivi napor kojega je uložio zbog zdravstvenih poteškoća, dostojanstveno predvodio Misno slavlje. U prigodnoj homiliji kratko se osvrnuo na povijest ove župe koja je u ovome gradu prisutna otkako je imena Banja Luka (kraj 15.st.) i koja je mijenjala svoju lokaciju. Pojasnio je da je današnja crkva izgrađena 1891. u gradskoj četvrti zvanoj Latinska Mahala na mjestu nekadašnje skromne crkve iz 1859. pa je ona sada najstariji sakralni objekt u gradu jer je od izgradnje do danas sačuvana u ovom obliku. Nekoliko puta je obnavljana posebno nakon potresa 1969. godine.

Osvrćući se na prvo misno čitanje iz Knjige proroka Izaije, vlč. Matijević je u propovijedi rekao da ih riječi ovoga proroka danas pozivaju na radost i potiču ih da se ne boje jer Gospodin dolazi da ih spasi. Istaknuo je da ih na radost potiče svaka duhovna obnova kao i ovo Misno slavlje kojim obilježavaju obljetnicu posvete ove lijepe crkve u središtu grada. „Sve obnovljene crkve i posvećene imaju za cilj potaknuti vjernike na vlastitu obnovu i posvećenje. To je istinski razlog naše radosti. Svaka obnova, bilo duhovna ili materijalna, ima za cilj navještaj Božjega kraljevstva u koje vjerujemo i kojemu idemo u susret“, kazao je vlč. Matijević.

Nakon Svete mise vlč. Matijević i župnik Ošap zajedno su otkrili spomen-ploču koja je postavljena na ulazu crkve s prigodnim tekstom o događaju posvete.

Na Svetoj misi sudjelovale su, uz brojne župljane, i kuma crkve gđa Nada Tešanović, predsjedateljica Vijeća naroda RS sa suprugom i gđa Marija Rapo, savjetnica u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS.

KTA
Banja Luka, 13. prosinac 2016.

Povezani članci

Back to top button