Vijesti 2016. godina

SVEČANO OBILJEŽEN 120. OBLJETNICA ROĐENJA BLAŽENOG IVANA MERZA

U petak, 16. prosinca 2016., svečano je obilježena 120. obljetnica rođenja blaženog Ivana Merza. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena, p. Božidara Nagya, postulatora kauze blaženog Ivana Merza i nekoliko drugih svećenika.

Biskup Komarica je u svojoj prigodnoj propovijedi podsjetio na neke osnovne podatke o životnom ambijentu u kojem se rodio budući naš Blaženik. Prisjetio se i obilježavanja ovog dana u banjolučkoj katedrali još iz 80-tih godina prošlog stoljeća, zatim o svojih razgovora s papom Ivanom Pavlom na sinodi o laicima, te o nezaboravnom danu za cijelu Banju Luku, osobito za katolički laikat, proglašenje blaženog Ivana Merza 2003. godine.

Zahvalio je posebno i nazočnom postulatoru kauze p. Božidaru Nagy-u, te svima onima, koji doprinose štovanju Blaženika. Preporučio je svim nazočnima da se u svojim potrebama utječu njegovu zagovoru.

Nakon misnog slavlja, u prostorijama Ordinarijata Banjolučke biskupije organizirano je predstavljanje zbirke pjesama o blaženom Ivanu Merzu – „Apostol Kristov“ autora braće Domagoja i Krešimira Jakumetovića iz Vukovara.

Zbirku su predstavljali p. Božidar Nagy, braća Jakumetović uz moderiranje mons. Ivice Božinovića, ravnatelja KŠC „bl. Ivan Merz“ u Banjoj Luci.

U svom izlaganju, p. Nagy je istaknuo kako je knjiga „malo čudo, kako se može privući mlade ljude da ostave trag o svetosti blaženog Ivana Merza“. Rekao je da se „glas o njegovoj svetosti širi cijelim svijetom, čak i u SAD, Rusiju i na Filipine“. Prisutnima je iznio primjer liječnika iz SAD-a, koji se s blaženikom upoznao preko teksta sa njegove službene stranice, te ga je život blaženika toliko dirnuo da je odlučio hodočastiti na njegov grob u Zagreb, te u cijelosti financirati prijevod „Dnevnika“ blaženog Ivana Merza na engleski jezik. Nadodao je kako je „ovo prva zbirka pjesama u čast blaženog Ivana Merza, koje su postupno nastajale od 2009. do ove godine (2016.) i to za određene datume vezane uz blaženika“. Po tri su pjesme pisane svake godine. Jedna za 10. 5. – za obljetnicu njegove smrti, druga 23. 6. – na obljetnicu njegova proglašenja blaženim i jedna za obljetnicu njegova rođenja. Sveukupno oko 60 pjesama.

Osim pjesama knjiga sadrži i brojne priloge kojima su autori željeli objasniti i ilustrirati što ih je nadahnulo u liku blaženog Ivana. Autori su istaknuli kako ih s Ivanom povezuje puno zajedničkog. Istaknuli su kako su i sami prošli „Križni put“ bježeći iz Vukovara, no čitajući o Ivanu shvatili su kako je cijeli život samo priprava za onaj život. Upoznali su kroz lik Blaženika mnogo dobrih i vjernih prijatelja. Želja im je približiti drugima sve ono što je njih približilo Blaženom Ivanu, kako bi i drugi po njemu osjetili prisutnost, ljubav i blizinu Božju.

Biskup autorima zbirke pjesama zahvalio na njihovu jedinstvenom svjedočanstvu. Potaknuo je i domaće, nazočne da se ugledaju u braću Jakumetoviće, te i sami budu još osvjedočeniji štovatelji najvećeg člana Banjolučke biskupije.

Ovu prigodnu večer su ukrasio je i dječji zbor pod vodstvom prof. Blaženke Lukende, pjevajući prigodne pjesme u čast blaženog Ivana Merza, te učenica KŠC „bl. Ivan Merz“ Monika Milojković i bogoslov Tomislav Šimunović, koji su odrecitirali nekoliko pjesama iz same Zbirke koja je predstavljana.

Braća blizanci Krešimir i Domagoj Jakumetović rođeni su 10. studenog 1980. g. u Vukovaru. U rodnom gradu završili su 4. razred osnovne škole. Godine 1991. napuštaju opkoljeni Vukovar preko tzv. kukuruznog puta na Lušcu odlazeći u progonstvo.

Sljedeća četiri razreda osnovne škole završavaju u Sloveniji, u Kranjskoj Gori. U ljeto 1995. g. vraćaju se u Republiku Hrvatsku i nastanjuju u Rijeci, gdje upisuju srednju Građevinsku tehničku školu. Zimi 1996. g. odlaze u Otok, mjesto nedaleko od Vinkovaca u kojima nastavljaju srednju Građevinsku tehničku školu. Tijekom ljeta 1996. g. sele se u Vinkovce. Srednjoškolsko obrazovanje završavaju u Vinkovcima. Godine 1999. put ih vodi na studij građevinarstva u Osijek u kojem isti i završavaju stječući zvanje diplomiranih inženjera građevinarstva. U jesen 2006. g. zapošljavaju se u Vukovaru na poslovima prostornoga i komunalnog uređenja, graditeljstva te obnove grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Zanimajući se za produbljivanje znanja i iskustva kršćanske duhovnosti, sredinom 2015. g. završavaju dvogodišnju Školu za župne suradnike pri Nadbiskupijskom pastoralnom centru Đakovačko-osječke nadbiskupije stječući zvanje župnih suradnika za animiranje molitvenih slavlja i susreta u župi.

TABB
Banja Luka, 16. prosinca 2016.

Povezani članci

Back to top button