Vijesti 2016. godina

ODRŽAN „BOŽIĆNI KONCERT“ POD POKROVITELJSTVOM APOSTOLSKE NUNCIJATURE IZ SARAJEVA

U srijedu, 14. prosinca 2016., u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure održan je Božićni koncert pod pokroviteljstvom Apostolske nuncijature u BiH iz Sarajeva.

Koncert je organizirala neprofitna organizacija „Help me 1951“ iz talijanskog grada Lecce-a, a nastupali su mladi – već formirani – operni umjetnici iz raznih gradova Italije. Pod vodstvom maestra Cania Fidanze, orguljaša, kao sopranisti nastupili su Marta Nigro, Angela, Lomurno i Gloria Giurgiola, alt Tizina Muraglia, tenori Giampiero Ruffino i Danilo Toritto, te bariton Giorgio Schipa. Izveli su više različitih svjetskih kompozicija s božićnom tematikom na nekoliko stranih jezika.

Na koncertu je bilo prisutno oko stotinu Banjolučana, poglavito katolika. Među njima su bili redovnici i svećenici, te banjolučki biskupi mons. Franjo Komarica i mons. Marko Semren.

Najprije je prigodnu riječ uputio nucnij mons. Luigi Pezzuto i predstavio nesvakidašnje vrsne izvođače.

Predsjednik organizacije Rinaldo Sozzo  i režiserka Rosangela Giurgiola u svojim su govorima na početku i na kraju koncerta istaknuli da je cilj njihova dolaska „donijeti nadu u vrijeme rođenja Isusa, kako bi se on doista nastanio u našim srcima“. Zahvalili su se i apostolskom nunciju u Sarajevu mons. Pezzutu, koji ih je pozvao da ove godine pred Božić nastupe u tri velika grada Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Nakon izvedenih glazbenih točaka gostima iz Italije, kao i apostolskom nunciju iz Sarajeva, zahvalio je toplim riječima domaći biskup Komarica. Zajedno s domaćim katolicima otpjevao je jednu od omiljenih božićnih pjesama na oduševljenje pjevača iz Italije.

Uz prigodnu zakusku u Biskupskom Ordinarijatu, glazbenici iz Italije, vidno raspoloženi, otpjevali su još mnogo poznatih „dragulja“ iz svjetske glazbene baštine, na veliku radost domaćina.

„Help me 1951“ je neprofitna udruga osnovana 2015. godine u gradu Lecce-u (Ialija). Cilj im je socijalna promocija s karakterom organizacije i promocije neprofitnih manifestacija koje imaju „umjetničku, kulturnu, ambijentalnu i znanstvenu vrijednost“.

TABB
Banja Luka, 14. 12. 2016.

Povezani članci

Back to top button