Vijesti 2016. godina

PRVI TRENING U BiH SPHERE STANDARDI I DJELOVANJE U KRIZNIM SITUACIJAMA

Prvi trening na temu Sphere standardi i djelovanje u kriznim situacijama održan je u periodu od 14. do 16. prosinca 2016. u Sarajevu u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“. Sudionici treninga bili su predstavnici vladinog i nevladinog sektora, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Civilna zaštita Republike Srpske, Federalna uprava civilne zaštite, Save thechildren i Caritasa sa svih razina.

Ciljevi treninga bili su upoznavanje sudionika sa Sphere standardima i njihovom primjenom, upoznavanje sudionika s osnovnim principima na kojima se zasnivaju Sphere standardi kao i koncept uključivanja krajnjeg sudionika u sve segmente djelovanja u kriznim situacijama.

Prvi dan treninga posvećen je općim informacijama o Sphere standardima, upoznavanje kroz interaktivan način sa Humanitarnom poveljom, principima zaštite i WASH tehničkog poglavlja. Drugi dan treninga sudionici su na interaktivan način upoznati s tri tehnička poglavlja Sklonište, smještaj i neprehrambeni proizvodi, Zdravstvene akcije i Hrana i nutricionizam. Drugi dan treninga sudionici su svoje znanje provjerili kroz kratki kviz. Treći dan treninga posvećen je generalnim informacijama o Sphere standardima kao i kratkim informacijama o budućim promjenama unutar Sphere priručnika. Sudionicima je prezentiran dodatak o Osnovnim standardima i kriterijima kvalitete i odgovornosti.

Nakon treninga dogovoreni su i alati promocije i implementacije Sphere standarda, prije svega kroz kratke prezentacije unutar svake institucije i organizacije koja je bila nazočna na treningu, a kasnije i dalje. Dogovorena je uspostava „Sphere u BiH“ Facebook grupe koja će raditi na promociji i implementaciji standarda, kroz objave postignuća na ovom području.

Za facilitaciju treninga odgovorna je bila Sanja Horvat, dok je trener bila Dijana Muzička, djelatnice Caritasa Bosne i Hercegovine.

CARITAS
Sarajevo, 22. prosinac 2016.

Povezani članci

Back to top button