Vijesti 2016. godina

BOŽIĆ MEĐU PREOSTALIM KATOLICIMA

Ovogodišnji najradosniji kršćanski blagdan Božić, preostali katolici banjolučkog kraja proslavili su zajedno sa svojim svećenicima i biskupima misama u svim župama, pa i onim u kojima uslije ratnog progona i nemogućnosti povratka ima samo nekolicina katolika.

Relativno najviše vjernika okupilo se u katedrali, gdje je misu polnoćku predslavio pomoćni biskup mons. Marko Semren, a dnevnu biskup ordinarij mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju biskupa Marka i domaćih svećenika.

Biskup Franjo je ove godine imao polnoćku u prognaničkoj župi Liskovica kod Mrkonjić Grada. Bila je to prva polnoćka nakon punih 25 godina. Tridesetak župljana je pristiglo – većinom izdaleka – da dožive ponovno radost domaćeg božićnog ugođaja. Iz spaljene župne kuće, pored župne crkve koju su jesenas počeli graditi, došli su u procesiji noseći u malim jaslama kip Malog Isusa u privremeni bogoslužni prostor. Sa suzama radosnicama su pjevali zajedno sa svojim biskupom Franjom poznate božićne pjesme. Biskup ih je ohrabrio i pohvalio što ne odustaju od povratka u svoj zavičaj nego obnavljaju svoje kuće i svoju crkvu. Nakon mise, bili su još dugo s biskupom u razgovoru oko mogućeg održivog povratka većeg broja obitelji. Biskup im je obećao da će pomoći.

Tajnik biskupa vlč. Boris Jorgić je slavio svoju prvu polnoću u crkvi, koja je još uvijek u gradnji, u Bosanskom Novom (Novi Grad). U toj crkvi je biskup Komarica prošle godine slavio prvu polnoćku nakon 75 godina.

TABB
Banja Luka, 25. 12. 2016.

Povezani članci

Back to top button