Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA U PASTORALNOM POHODU

Na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, 26. prosinca 2016. pohodio je biskup banjolučki Franjo Komarica župe Kotor Varoš i Vrbanjce. U Kotor Varošu je zajedno s domaćim župnikom fra Zoranom Mandićem razgledao župnu crkvu koja je u ratu bila spaljena, a sada je pri kraju njezina temeljita obnova.

Pohodio je i nekoliko obitelji povratnika i onih koji se žele vratiti, ali sami ne mogu izgraditi ni nužno potreban put ni svoje uništene domove. Molili su biskupa da im on pomogne oko njihovog održivog povratka u svoju rodnu župu. biskup je obećao da će se zauzeti kod domaćih i međunarodnih političkih predstavnika, jer ni općinske, ni entitetske vlasti ništa ne čine za održivi povratak brojnih drugih hrvatskih, odnosno katoličkih obitelji.

O tome se biskup dodatno mogao osvjedočiti u župi Vrbanjci. Tu je zajedno s upraviteljem župe fra Zoranom, kotorvaroškim župnikom predvodio misno slavlje na kojem je sudjelovao veliki broj župljana obje župe uz gromko pjevanje osobito brojnih muškaraca.

Biskup je svima uputio riječi zahvalnosti za ljubav prema rodnom kraju i prema crkvenim objektima, koje s velikom ljubavlju obnavljaju, uz pomoć i dobročinitelja iz inozemstva. Zahvalio je i ocima franjevcima koji već godinama skrbe i za dijecezansku župu Vrbanjce.

Nakon mise biskup je ostao u dužem razgovoru s brojnim vjernicima, slušajući njihove jade i probleme s domaćim političarima u Banjoj Luci i Sarajevu, koji im kontinuirano opstruiraju održivi povratak. Biskupu su uručili popis od 203 obitelji koje godinama uzalud traže materijalnu pomoć kod nadležnih ministara kako bi obnovili svoje porušene domove te prijeko potrebnu infrastrukturu. Molili su biskupa da se on  zauzme i kod domaćih i hrvatskih i drugih međunarodnih političara i institucija, kako bi se konačno dogodio znatniji povratak tijekom rata nasilno prognanim mnogim tisućama Hrvata katolika iz te kotorvaroške župe. Biskup je obećao da će sve učiniti kako bi konačno političari pomogli svima koji se žele vratiti.

Biskup se zadržao na objedu s članovima Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća obnovljenoj župnoj dvorani, a onda posjetio nekoliko povratničkih obitelji u župi Vrbanjci.

TABB
Kotor Varoš – Vrbanjci, 27.12.2016.

Povezani članci

Back to top button