Vijesti 2016. godina

PRIPREMA I PROSLAVA BOŽIĆA U ŽUPI POHODA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U BANJA LUCI

Župljani župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Banja Luci pripremali su se na slavlje najradosnijeg blagdana Božića cijelo vrijeme Adventa.

Na Mise Zornice koje su počinjale u 6.00 svakodnevno su dolazili vrijedni župljani a petorica svećenika su se izmjenjivala u predvođenju potičući vjernike kratkim homilijama. Uz domaćeg župnika vlč. Žarka Vladislava Ošapa uključili su se: vlč. Anđelo Bartulica, župnik u Šimićima, vlč. Dražen Mirčić, župnik Stare Rijeke, vlč. Boris Ljevak, župnik Dragalovaca i Kulaša te biskupov tajnik vlč. Boris Jorgić.

Radosno iščekivanje Božića dodatno je razveselilo najmlađe dolaskom Sv. Nikole koji je podijelio prigodne paketić za 70-ak mališana u učenika.

Župnu zajednicu je posebno razveselila posjeta Folklornoga ansambla „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba (njih 45 u narodnim nošnjama Posavine) koji je koncertom u župnoj crkvi otpjevao 23 božićne skladbe koje se pjevaju u krajevima gdje žive Hrvati.

Radost su dodatno doživjeli i bolesnici (njih 50) koje su obilazili svećenici, podjeljujući im sakramente i prigodne obiteljske pakete koje su nosili bogoslov Andrej Prihoda i župni vijećnik Filip Radić.

Posebno je na Badnji dan bio dirljiv susret župnika, redovnica i pojedinih župljana sa starim i nemoćnima u Gerontološkom centru u Banja Luci, a u kojem od oko 300 korisnika ima i 18 katolika. Sat vremena druženja s njima uz čašćenje i božićne pjesme koje su izvodili mladi uz sviranje župne vijećnice gospođe Blaženke Lukenda zasigurno su im unijeli posebnu Božićnu radost.

Misa Polnoćka je bila ispunjena vjernicima koji su svoje druženje nastavili i poslije Mise u župnom vrtu uz kuhano vino, pečenicu, kiflice i kolače.

Članovi župne zajednice sudjelovali su na pontifikalnoj Sv. misi u banjolučkoj katedrali koju je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica zajedno s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom.

Drugi dan Božića, na sv. Stjepana, poslije pučke Mise bila je posebna radost za najmlađe župljane koji su dobili prigodne paketiće: „Dar od Maloga Isusa ispod bora“ uz prigodni program župnih vjeroučenika. Od sv. Ivana, apostola započinje blagoslov obitelji (njih 520) i pripremanja za doček biskupa Komarice koji će predvoditi Misu Zahvalnicu u župnoj crkvi.

KTA
Banja Luka, 28. prosinac 2016.

Povezani članci

Back to top button