Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA PREDVODIO MISE U DVIJE BANJOLUČKE ŽUPE

Biskup banjolučki Franjo Komarica je predvodio koncelebrirano zahvalno misno slavlje na Silvestrovo, tradicionalno u župnoj crkvi Pohoda BDM u Banjoj Luci. S njim su koncelebrirali domaći župnik vlč. Žarko Vladimir Ošap i rektor katedrale vlč. Pero Ivan Grgić. Na misi je sudjelovalo 80-ak župljana, među kojima i redovnice iz tri Družbe. U prigodnoj homiliji biskup je podsjetio da „kao svjesni i odgovorni kršćani razmislimo o onom što nam je podarila protekla godina koja je u Crkvi bila i Godina Božjeg milosrđa i što nam nudi nova godina našeg života u našoj Crkvi i našem gradu, i kakvim sadržajem ćemo ispuniti predstojeće dane“. Potaknuo je sve na kajanje, osobito zbog grijeha propustom, te na odlučnost da će – kao nastavak Godine milosrđa – poslušati poticaj apostola Pavla te u novoj godini činiti „dobro svima, posebno onima koji po vjeri pripadaju istoj obitelji kojoj pripadamo i mi“.

Pri kraju mise iznio je župnik Ošap opširan prikaz pastoralno-duhovnih događanja i građevinskih zahvata u župi tijekom protekle godine. Zahvalio je svim župljanima, osobito svojim suradnicima među svećenima redovnicima  i laicima, na dragocjenoj pomoći koja je urodila brojnim dobrim plodovima među župljanima koji su uglavnom starija i siromašnija populacija.

Na Novu godinu i svetkovinu Marije Bogorodice prevodio je biskup Franjo koncelebrirano misno slavlje tradicionalno u župnoj crkvi Uznesenja Marijina kod otaca trapista. Zajedno s biskupom koncelebrirali su oo. Zvonko i Tomislav Topić. Na misi je sudjelovalo 70-ak župljana.

Biskup je u prigodnoj propovijedi pozvao sve da se poput Presvete Djevice Marije s vjerom stave na raspolaganje Božjoj Providnosti i tijekom nastupajuće godine, te da je prožive u duhu drevnog redovničkog pravila i otaca trapista „Moli i radi“.

Podsjetivši sve na papinu poruku u povodu ovogodišnjeg Svjetskog molitvenog dana za mir, biskup je sažeto iznio glavne misli iz papine poruke, koja posebno govori o nasilju u svijetu koje nije lijek za suvremeni teško bolesni svijet. Naglasio je kontinuirano učenje papâ da se „pravi mir temelji na istini, na pravednosti, na slobodi i ljubavi“. Biskup Komarica podsjetio je zatim na svoju poruku još od prije 25 godina, koju je 1.1.1992. u svojoj katedrali uputio na svečanoj misi za mir, na kojoj su osim brojnih tadašnjih banjolučkih katolika sudjelovali i predstavnici drugih konfesija u gradu te Europske promatračke misije. Citirao je neke od dramatičnih riječi iz ondašnjeg svoga obraćanja, kojima je apelirao na potrebu miroljubivosti a ne upotrebu sile i nasilja jednih protiv drugih. Tada je apelirao i na sve odgovorne političke dužnosnike, neka „ne dopuste da ih uski interesi stranke ili naroda kojem pripadaju spriječe u prevažnom zadatku koji moraju rješavati i obaviti dobro za sve, te očuvati mir i spriječiti širenje ratnih strahota  i stradanja u našoj sredini.“

Biskup Franjo zahvalio je svim banjolučkim katolicima što su se uvijek opredjeljivali za nenasilje i za mirotvorstvo. Ujedno je izrazio svoju žalost što su tijekom ratnih i poratnih godina vodeći domaći društveno-politički predstavnici prezreli i odbacili miroljubivost svojih katoličkih sugrađana te ih bez ikakva povoda i razloga iskorijenili iz njihova rodnog grada. Ustvrdio je ipak da mnogi plemeniti i mirotvorni ljudi u raznim državama svijeta znaju za mirotvorstvo banjolučkih katolika i da je uzimaju sebi za primjer. Pri kraju mise župnik o. Tomislav Topić zahvalio je biskupu i svim prisutnima, te ih pozvao na dodatno prigodno zajedničko druženje u prostorijama samostana, čemu su se oni i odazvali.

TABB
Banja Luka, 2.1.2017.

Povezani članci

Back to top button