Vijesti 2017. godina

TISKAN MOLITVENI PRIRUČNIK ZA SVJETSKU MOLITVENU OSMINU 2017.

Ovogodišnja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana ima geslo: “Pomirenje – ljubav nas Kristova obuzima” i polazi od Druge poslanice Korinćanima, peto poglavlje, od 14. do 20. retka. Tekstove je priredila Radna zajednica kršćanskih Crkava u Njemačkoj (ACK) u kontekstu obilježavanja 500. godišnjice Reformacije.

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog u suradnji s Ekumenskim koordinacijskim odborom Crkava u Hrvatskoj (EKOCUH) priredilo je i tiskalo molitveni priručnik za svjetsku Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2017. godine. Ovogodišnja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana ima geslo: “Pomirenje – ljubav nas Kristova obuzima” i polazi od Druge poslanice Korinćanima, peto poglavlje, od 14. do 20. retka.

Tekstove je priredila Radna zajednica kršćanskih Crkava u Njemačkoj (ACK) u kontekstu obilježavanja 500. godišnjice Reformacije. Priređivači u svome Uvodu ističu: “Crkve u Njemačkoj su se suglasile da spomen Reformacije u ekumenskoj zajednici treba obilježavati kao blagdan Kristov” jer: “usredotočenje na jezgru kršćanske vjere, Isusa Krista i njegovo djelo pomirenja, omogućuje ekumenskim partnerima Evangeličke Crkve u Njemačkoj (rimokatoličkoj i pravoslavnoj Crkvi, baptistima, metodistima, menonitima i drugima), da se uključe u obilježavanje spomena Reformacije”.

Tajnik Vijeća HBK za ekumenizam, dr. Jure Zečević, pohvaljuje takav pristup budući da “takvo kristocentrično obilježavanje Reformacije nije ʼsol na ranuʼ, nije oholi ʼtrijumfʼ jednih nad drugima, nakon čega ćemo još više zazirati jedni od drugih, nego je poveznica koja nas vraća jedne drugima, približava i pomiruje”. Na taj način će ove 2017. godine, pišu priređivači, “luteranski i katolički kršćani nakon stoljeća uzajamnog osuđivanja i podcjenjivanja po prvi puta zajedno obilježiti početak Reformacije”(usp. str. 15-16 u ovoj knjizi).

U priručniku se i kršćani hrvatskog govornog područja pozivaju da tijekom Osmine mole Duha Svetoga “da se postojeće jedinstvo među kršćanima uveća i da nas sve trajno uči umijeću dijaloga i suživota.” Molitveni priručnik je objavljen kao zajedničko izdanje Kršćanske sadašnjosti i Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, a na internetu je dostupan i u elektroničkom obliku.

Preuzmi – Molitveni priručnik za svjetsku Molitvenu osminu 2017.

HBK
Zagreb, 14. siječanj 2017.

Povezani članci

Back to top button